Segueix-nos a les xarxes socials:

Fracassa la segona cimera entre Donald Trump i el líder de Corea del Nord

El president dels Estats Units es nega a acceptar l'exigència de Kim Jong-un d'un aixecament de les sancions a canvi de la completa desnuclearització del país asiàtic Washington no descarta que se celebrin noves reunions entre els dos líders, però en tot cas aclareix que «trigaran una mica»

Fracassa la segona cimera entre Donald Trump i el líder de Corea del Nordreuters

La segona cimera entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, celebrada durant dos dies a Hanoi es va tancar sense acord i per avançat, segons va explicar el mandatari nord-americà, perquè Pyongyang exigia que s'aixequessin totes les sancions i Washington no està disposat a cedir en aquest punt. Tot i que els experts coincidien a assenyalar que hi havia poques expectatives de grans anuncis després de la trobada, en els seus breus comentaris a la premsa durant les trobades mantingudes dimecres i ahir tant Trump com Kim s'havien mostrat confiats que hauria avenços.

El fet que el líder nord-coreà reiterés ahir mateix el seu desig de desnuclearitzar la península de Corea feia pensar que podria haver hi algun tipus d'anunci i la Casa Blanca havia avançat la vigília que tots dos signarien una declaració conjunta. No obstant això, el dinar de treball va ser cancel·lat abruptament i el tancament de la cimera va ser avançat.

En roda de premsa, Trump va explicar que havia arribat a la conclusió que «no hi havia res de bo a signar» i el líder nord-coreà insistia en l'aixecament de totes les sancions, quelcom en el que els Estats Units no podia cedir.

El president nord-americà va insistir que la cimera d'aquests dos últims dies amb Kim, amb qui va dir tenir «una molt bona relació», ha estat «productiva», però «de vegades cal anar-se'n i aquesta ha estat una d'elles». Segons va explicar, hi havia documents preparats per a la signatura, però tant ell com el secretari d'Estat, Mike Pompeo -qui ha estat negociant amb Pyongyang i preparant la cimera-, consideraven que qualsevol cosa que se signés no els faria «feliços».

Trump va assenyalar que Kim «volia que s'aixequessin les sancions completament», mentre que, tot i que està compromès a desnuclearitzar la península, volia fer concessions per sota del que els Estats Units consideren adequat. «No estaven disposats a fer tot el que demanàvem», va destacar, indicant que Kim estava disposat a desmantellar Yongbyong, la seva principal instal·lació nuclear, però a canvi de l'aixecament de les sancions.

El propi líder nord-coreà havia expressat a la premsa en la trobada prèvia amb Trump la seva disposició a complir amb el seu compromís de desnuclearitzar la península de Corea, que ja va traslladar al president nord-americà en la seva primera cimera a Singapur. «Si no estigués disposat a fer això no seria aquí ara», va assegurar.

«Seguirem treballant»

«Seguirem treballant i ja veurem què passa», va confiar Trump, si bé va indicar que per ara no hi ha prevista una tercera cimera entre els dos, encara que, va afegir, «podria passar aviat o no produir-se en molt temps».

Per altra banda, va assenyalar que Kim li va prometre durant la seva trobada de dimecres que no portarà a terme més assaigs nuclears i de míssils. «Confio en ell», va assegurar, destacant que encara que la «visió» del líder nord-coreà no és la dels Estats Units, «està més a prop que fa un any».

Hores després, Pompeo va obrir la porta al fet que se celebrin més cimeres entre Trump i Kim, tot i que «no s'ha fixat data» per a aquesta hipotètica tercera cita. «La meva percepció és que encara trigarà una mica. Tots dos necessitem reagrupar-nos una mica», va explicar.

Prem per veure més contingut per a tu