Segueix-nos a les xarxes socials:

Fiscalia demana l'ingrés a presó d'exdirigents del PNB condemnats per corrupció

L'Audiència provincial d'Àlaba celebra demà una vista per decidir si els excàrrecs «jeltzale» castigats amb penes més altes són privats de llibertat

La Fiscalia ha presentat un escrit dirigit a l'Audiència Provincial d'Àlaba en el qual reclama l'ingrés immediat a la presó dels cinc principals condemnats en el «cas De Miguel», la xarxa liderada per diversos excàrrecs del PNB dedicada al cobrament de comissions il·legals a canvi de la concessió irregular de contractes públics. L'Audiència celebrarà demà una vista per decidir si els condemnats ingressen o no en centres penitenciaris. La sentència, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, tanca un llarg i polèmic procés judicial, que es va prolongar al llarg de gairebé tot 2018 i en el qual s'ha jutjat a 26 persones per diversos delictes comesos entre 2005 i 2009; onze dels acusats van quedar absolts. A la resta se'ls han imposat penes que van dels 3 als 13 anys de presó.

El Ministeri Públic sol·licita en el seu escrit l'entrada a la presó dels condemnats amb penes més elevades: Alfredo de Miguel, condemnat a 13 anys i tres mesos de presó, Koldo Ochandiano (set anys i sis mesos de presó), Xabier Sánchez Robles (set anys i un mes de presó), Aitor Telleria (sis anys i sis mesos), Iñaki San Juan (cinc anys i tres mesos) i Josu Montes (quatre anys i quatre mesos).

La petició de la Fiscalia haurà de resoldre's en una vista a porta tancada. En tot cas, l'Audiència Provincial d'Àlaba emetrà pròximament una provisió en resposta a la petició del Ministeri Públic, segons han confirmat fonts judicials. L'Audiència Provincial d'Àlaba, en una sentència que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, ha condemnat a 15 persones per les activitats desenvolupades entre 2005 i 2009 per una xarxa dedicada al cobrament de comissions il·legals a canvi de l'adjudicació irregular de contractes públics.

Dimarts, un cop coneguda la sentència, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar «disculpes a la societat per una actitud reprovable i contrària a l'ideari i valors ètics» que defensa el PNB. En aquest context, va precisar que la sentència «deixa clar» que els condemnats van actuar en benefici propi i no hi ha vinculació amb la formació jeltzale, i va assegurar que el Govern Basc treballarà perquè restitueixin a les arques públiques els 146.230 euros defraudats.

Responsabilitat política

Des de l'oposició, el PP, per boca d'Alfonso Alonso, preguntava a Urkullu si assumirà «alguna responsabilitat política»; ahir, el president del partit a Àlaba, Iñaki Oyarzabal, exigia al lehendakari que presenti la seva dimissió per «mentir» i per «permetre pràctiques corruptes» a les administracions públiques i al PNB quan n'era president. Sosté que si el PSE-EE, soci del PNB al Govern Basc, vol actuar amb «coherència», hauria d'impulsar una moció de censura.

Des de Podem, el secretari de Comunicació a Euskadi, Andeka Larrea, reclama «autocrítica» al PNB i «mesures» perquè «el clientelisme i la corrupció surtin de les institucions» i des d'EH-Bildu Arnaldo Otegi sosté que «ningú ens pot convèncer ja que això és una excepció i no la regla».

Prem per veure més contingut per a tu