Diari de Girona

Diari de Girona

L’Índia i el Pakistan s’acosten als 50 graus en una onada de calor inèdita

L’Índia i el Pakistan, dos països la població conjunta dels quals supera els 1.600 milions de persones, viuen des de fa més d’un mes una prolongada onada de calor amb temperatures màximes que en casos extrems s’han acostat als 50 graus. L’onada de calor es va iniciar a mitjan abril, es va prolongar fins al final de mes i encara durarà uns dies més.

Al nord-oest i centre de l’Índia, per exemple, l’abril va tenir les temperatures mitges més elevades des que a principis del segle XX van començar els mesuraments oficials, amb registres que estan fins a 8,5 graus per sobre del normal. La màxima s’ha assolit a Banda, a l’estat d’Uttar Pradesh, amb 47,4 graus, però a altres parts del país s’han generalitzat els 44 graus. A Nawabshah, a la província pakistanesa de Sindh, s’ha arribat als 49,4 graus i, segons explica el meteoròleg Scott Duncan, aquests dies es podrien superar els 50 graus, «una de les temperatures més altes mai registrades a la Terra al mes d’abril».

«Les temperatures i les onades de calor han augmentat notablement des de la dècada del 1980 -escriu Chandra Bhushan, un dels experts climàtics més grans de l’Índia-. Cadascuna de les darreres quatre dècades ha estat progressivament més càlida que la dècada anterior. I 11 dels 15 anys més calorosos s’han registrat entre el 2007 i el 2021».

L’impacte d’aquests episodis ha estat immediat i ha provocat malalties relacionades amb la calor, la mala qualitat de l’aire, la poca pluja i els rendiments de cultius reduïts. Per als que viuen en aquests països, l’onada de calor s’associa amb molta humitat relativa, i quan les temperatures superen els 35 graus enmig d’una humitat alta, les conseqüències són letals: les persones no poden controlar la seva temperatura interna i es pot produir una fallada sistèmica mortal.

Compartir l'article

stats