Diari de Girona

Diari de Girona

Boris Johnson activa el procés de revisió del protocol d’Irlanda del Nord

El Regne Unit presentarà dilluns al Parlament una legislació per revisar unilateralment els acords comercials per a Irlanda del Nord després del Brexit, fet que augmenta el risc d’una guerra comercial i un nou enfrontament amb Brussel·les.

La ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, presentarà el projecte de llei a la Cambra dels Comuns, segons un document d’ordre parlamentari divulgat ahir. Londres fa mesos que amenaça de trencar el Protocol d’Irlanda del Nord, un acord comercial per a la província gestionada pels britànics que el Govern del primer ministre, Boris Johnson, va aconseguir per assegurar un conveni comercial més ampli entre Brussel·les i Londres. L’executiu sosté que l’aplicació del protocol ha fet malbé el comerç dins del Regne Unit i amenaça l’estabilitat política a Irlanda del Nord.

El protocol fixa que Irlanda del Nord segueix vinculada al mercat únic comunitari per a béns, per la qual cosa les mercaderies que creuen entre l’illa de Gran Bretanya i aquest territori han de passar controls duaners per assegurar que la frontera entre les dues Irlandes continua sent invisible. La nova càrrega burocràtica ha provocat, segons Londres i els partits unionistes nord-irlandesos, una escassetat de productes a més d’originar tensions polítiques a la província.

Compartir l'article

stats