Diari de Girona

Diari de Girona

El CIS apuntala la victòria de Moreno a Andalusia però frena l’ascens de Feijóo

Sánchez recupera l’avantatge sobre el líder de l’oposició, tot i que PSOE i PP perden força en el baròmetre

El PP guanyaria les eleccions a Andalusia amb un percentatge de vot entre el 35,2% i el 38,4%, segons l’enquesta publicada ahir pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). El sondeig eludia fer una estimació en nombre d’escons. La campanya andalusa hauria consolidat el PP de Juan Manuel Moreno com a guanyador de les eleccions del 19 de juny. Al contrari que altres sondejos, que situen el transvasament de vots del PSOE al PP entre el 16 i el 20%, el CIS rebaixa al 9,2% la dada de votants socialistes que escolliran la papereta de Moreno diumenge que ve. El PP absorbeix la majoria del vot de Cs (51%) i són molts més els votants de Vox en les últimes eleccions que trien el PP (29,4%) que socialistes que es passarien a votar els populars.

L’enquesta es va fer amb una mostra de 4.000 entrevistes en el disseny i 3.083 realitzades entre el 6 i el 7 de juny del 2022, amb la campanya ja començada (es va iniciar el 3 de juny). El 75% dels andalusos asseguren que aniran a votar, malgrat la por dels partits que la jornada electoral de diumenge, en plena onada de calor, faci que la gent opti per anar-se’n a la platja en lloc d’anar a votar. El PSOE obtindria entre un 23,8 i 26,6% de vots, Vox entre el 13,6 i el 15,8%, Per Andalusia entre el 9,4 i l’11,4% i Cs del 3,3 al 4,5%.

El CIS va aprofitar el darrer dia legal de publicació d’enquestes abans de les eleccions andaluses per difondre el baròmetre mensual sobre les generals. I en aquest cas no va donar tan bones notícies al PP, ja que socialistes i populars han perdut impuls durant l’últim mes. El PSOE ha retrocedit 1,1 punts, fins al 29,2% dels vots, mentre que el PP s’ha deixat en l’últim mes 1,7 punts, situant-se en el 27%. Tot i la baixada, Pedro Sánchez recupera cert avantatge sobre Alberto Núñez Feijóo i eleva la distància d’1,6 punts que els separava el mes passat a 2,2 punts.

Lleus retrocessos

En plena campanya andalusa, el CIS ha situat els dos grans partits en una certa reculada. Els socialistes baixen de la trentena en què portaven instal·lats en els últims mesos. Al març van arribar a assolir un 31,5% dels vots. D’altra banda, s’ha frenat la tendència creixent que seguien els populars des de la substitució al capdavant del partit de Pablo Casado. És el primer baròmetre de l’era Feijóo en què el PP, en lloc de pujar, baixa. Tot i això, els conservadors han experimentat un increment de gairebé 6 punts des de la sortida de Casado.

Compartir l'article

stats