Diari de Girona

Diari de Girona

Mor l’històric periodista José Luis Balbín, creador de «La Clave»

El carismàtic presentador va ser guardonat l’any 2015 amb el Premi Nacional de Televisió

Balbín el dia que va ser nombrat Membre d'Honor del Col·legi de Periodistes Luisma Murias/LNE

El periodisme espanyol va acomiadar ahir una figura històrica. L’asturià José Luis Balbín, el carismàtic creador i conductor de La Clave, va morir a Madrid als 81 anys. La notícia va ser anunciada per Julia Mesonero, la vídua del periodista, a través d’una nota publicada als perfils de Balbín a les xarxes socials, en què informava de la mort a més d’explicar que «tal com ell va voler, les seves restes mortals seran portades a la seva ciutat natal, Pravia».

Balbín, que va presentar La Clave a TVE del 1976 al 1985, va ser director de la cadena pública entre el 1982 i el 1983 i després d’uns anys d’activitat professional a Antena 3 Radio, va tornar amb el mític programa de debat a Antena 3. Posteriorment, i a la mateixa cadena, va conduir l’espai d’entrevistes La senda, i també va ser tertulià a la cadena COPE en dos programes, La Linterna i La Mañana.

El 1997 va assumir la recent creada Direcció de Comunicació i Programes del Museu del Prado i el 1998 va tornar a TVE amb el programa Las claves, en què entrevistava grans personatges , que va obrir l’expresident rus Mikhaïl Gorbatxov.

Entre el 2001 i el 2008 va dirigir el setmanari polític La Clave, confeccionat al gust de l’alemany Der Spiegel i inaugurat el 20 d’abril amb una portada centrada en el vot jove de les eleccions basques del 13 de maig del 2001, encara que causes econòmiques van obligar al tancament.

Balbín va ser guardonat amb el Premi Nacional de Televisió el 2015, distinció que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Segons va destacar el jurat, La Clave va constituir «el fòrum imprescindible» per al diàleg democràtic amb un «format molt innovador» que va obrir «una manera diferent de debat a la televisió».

Compartir l'article

stats