Diari de Girona

Diari de Girona

El Govern nomenarà els seus dos magistrats del TC encara que el CGPJ no ho faci

Pedro Sánchez alerta que l’Executiu «sens dubte» farà les dues designacions que li pertoquen el setembre

Pedro Sánchez aclareix un serrell que quedava pendent en la intricada renovació del Tribunal Constitucional. El Govern «complirà» amb la llei i «sens dubte» farà els nomenaments dels dos magistrats que li corresponen «al setembre», tot i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que també ha de designar dos membres més del tribunal de garanties, no ho faci. És a dir, que l’actualització del Constitucional per canviar-ne el signe polític i donar-li una majoria progressista es portarà a terme d’aquí poc més d’un mes.

Quatre dels 12 magistrats del TC van esgotar el mandat el 12 de juny passat. Dos nomenaments, segons l’article 159 de la Constitució, els ha de fer el Govern i dos més el CGPJ. Però com que hi havia dubtes legals que l’Executiu pogués triar els dos membres que li toquen sense que ho pogués fer el Poder Judicial -tenia vetats tots els nomenaments en estar en funcions des del desembre del 2018-, els socialistes van promoure un canvi de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

La reforma es va completar el mes de juliol passat. Socialistes i Unides Podem van presentar la seva proposta de modificació de la llei perquè el CGPJ, fins i tot amb el seu mandat vençut, pugui fer només dos nomenaments: el de dos magistrats del TC.

Compartir l'article

stats