Diari de Girona

Diari de Girona

El Kremlin acomiada Gorbatxov amb fredor i sense funeral d’Estat

Lloat pels liberals i criticat pels comunistes, el pare de la perestroika encara divideix avui els russos

El petó entre Mikhaïl Gorbatxov i Erich Honecker a l’abril de 1986. | REUTERS

El president rus, Vladímir Putin, sempre felicitava els aniversaris a Mikhaïl Gorbatxov abans que morís dimarts a la nit. L’última celebració de l’exlíder de la Unió Soviètica va ser el 2 de març passat, en què líder rus el va felicitar així: «Vostè ha viscut una vida llarga i plena, i s’ha guanyat un gran prestigi i reconeixement. És gratificant que avui dia el seu treball polifacètic hagi contribuït a la implementació de projectes necessaris de caritat, socials i educatius».

La relació entre tots dos va ser sempre cordial, però no amistosa. Així ho confirma l’analista Denys Kolesnik, especialista en defensa i seguretat d’Europa Central i Oriental, que argumenta que «des de l’arribada de Putin al poder a Rússia fa 20 anys, ha estat lamentant i intentant que el país recuperi la seva antiga glòria, que està més relacionada amb la URSS que amb l’Imperi Rus».

Afegeix que segons aquest paradigma, «Gorbatxov és assenyalat com un dels responsables del col·lapse de la URSS, fet que perjudica els interessos de l’estat rus des del punt de vista de Putin». Conclou que «la invasió russa d’Ucraïna també encaixa en aquest paradigma de la restauració de la vella glòria que Moscou persegueix des dels anys 2000».

Difícil connexió

I aquesta difícil connexió Gorbatxov-Putin es tradueix en fets com que serà l’únic president de la història de la URSS que no rebrà funeral d’Estat. Serà enterrat al cementiri moscovita de Novodevichi. Altres dirigents russos i soviètics sí que van rebre aquest tracte, com Boris Ieltsin, el primer president de la Federació Russa o Konstantin Txernenko, el seu antecessor.

La mateixa nit de la seva mort el portaveu del Kremlin, Dmitri Pskov, va afirmar que el president rus va expressar «el seu profund dolor» i va afirmar que Putin enviaria un telegrama a familiars i amics del reformador rus. En un acte ahir, el mateix portaveu a Moscou va recordar el líder soviètic. «Malgrat que les activitats de Mikhaïl Gorbatxov provoquen debat, és un home únic i extraordinari que serà recordat a tot el món». És cert que el seu lideratge de la URSS encara genera tota mena d’opinions entre els russos.

Disparitat d’opinions

Segons apunta Kolesnik, la popularitat de Gorbatxov ha caigut aquest mil·lenni. «Segons dades de la Fundació Public Opinion, el 2016 només un 9% tenien una visió positiva de Gorbatxov, mentre que un 39% tenia una mala opinió. El 2004 un 18% en tenien bona opinió». Explica que «la caiguda de popularitat es correspon a la perfecció amb el moment en què Putin va començar a glorificar la Unió Soviètica».

Entre diputats russos es plasma aquesta diversitat de criteris entre els representants de diferents formacions. Leonid Slutski, líder del Partit Liberal Demòcrata, va escriure al seu compte de Telegram que «Gorbatxov va ser sens dubte el polític més brillant de la seva època. Però per a tots els nascuts a la Unió Soviètica continua sent una figura històrica i controvertida». En el mateix missatge també va matisar que «(la perestroika) va fer el joc als que buscaven esborrar la URSS del mapa polític del món».

Contrari a la guerra

Dimitri Muratov, editor en cap del diari independent Novaya Gazeta, guanyador del Premi Nobel de la Pau, va lamentar la seva mort. «Menyspreava la guerra, menyspreava el veritable polític. Estava segur que havia passat el moment de resoldre els problemes de l’ordre mundial per la força», va escriure. També va opinar que «va donar al país i al món un regal increïble: ens va donar 30 anys de pau. Sense l’amenaça d’una guerra global i nuclear». I va afegir que «el regal ja no existeix. I no hi haurà més regals».

L’opositor rus Aleksei Navalni va publicar a les xarxes socials un post en què comenta que el va escoltar «a través dels altaveus de la presó». Sobre el polític, va assegurar que «quan molts demòcrates radicals van resultar ser lladres i hipòcrites, Gorbatxov va romandre com un dels pocs que no va fer servir el poder i les oportunitats per enriquir-se».

Grigory Yavlinski, fundador del partit Iabloko, va recordar: «Va donar llibertat a centenars de milions de persones a Rússia i els seus voltants, i també a la meitat d’Europa. En sis anys en el poder, va canviar el món». Des del seu mateix partit, Maksim Katz va llançar un dard al president rus des de les xarxes: «Si Gorbatxov fos com Putin, podria haver estat secretari de la URSS fins avui mateix».

Per als comunistes, l’opinió és negativa, tal com va expressar ahir el secretari general del partit Guenadi Zyugànov. «El seu mandat no va portar res més que tristesa, desgràcia i problemes per a tots els pobles del nostre país». Un altre polític comunista, Nikolai Kolomeitsev va apuntar en la mateixa direcció. «Gorbatxov va destruir el país, va ser una traïció des de dalt». Més dur amb el dirigent va ser Igor Girkin, també conegut com a Igor Strelkov. Aquest exoficial dels serveis secrets russos ha estat molt rellevant en l’annexió de la península de Crimea -internacionalment reconeguda com a part d’Ucraïna- per part de Rússia i en l’organització de milícies en l’autoproclamada República Popular de Donetsk. A les seves xarxes socials va fer un post titulat Sobre la mort dels traïdors. Hi afirma que «(Gorbatxov) no necessita desitjar la vergonya eterna, ja la va aconseguir» i es pregunta si «abans de morir (...) va pensar i va valorar la seva vida», entre altres comentaris despectius.

Compartir l'article

stats