Segueix-nos a les xarxes socials:

el nas de la bruixa

NO ESPERO jA RES MÉS DELS REIS

NO ESPERO jA RES MÉS DELS REIS

En cinquanta-set anys, els reis mags m'han dut moltes coses. M'han dut joguines, m'han dut regals, m'han dut la il·lusió de regalar i m'han dut l'alegria de veure els fills obrint joguines i regals. Què més podria desitjar?

Ara que em miro la caravana dels mags amb ulls distesos i sense el tragí de dur nens a coll; ara que identifico entre els participants unes quantes cares conegudes, si no moltes; ara que m'entretinc a mirar detalls i més detalls, m'adono de l'enorme distància que la tradició ha obert entre el fet bíblic de l'Adoració dels Mags i la cavalcada actual en la majoria d'indrets de casa nostra.

No és un fet que em desplagui especialment perquè en els ulls d'il·lusió de la mainada, i dels familiars, als carrers, hi ha la resposta més positiva a l'actual tradició: els agrada, els entusiasma, els enlluerna. El poder dels cavalls i dels genets; els vestits fascinants dels comparses; les sirenes de la policia; l'esclat de llum de les carrosses; l'encís espaordidor del foc; els timbals i tabals; els crits i l'amuntegament de la gent... fan un total aclaparador, teatral, esplèndid. Tot plegat complementa feliçment el dolç engany de la màgia dels reis d'Orient: són ubics, són visibles i invisibles, són escaladors tot i que se'ls veu una mica xarucs, són molts però són tres, i, sobretot, són molt i molt rics.

En anys com aquest, que les desigualtats són tan evidents entre famílies gironines, fins al punt que moltes llars depenen de les donacions caritatives d'entitats i associacions per fer els mínims regals, és quan es troba més a faltar una acostament a l'esperit del primer pessebre; aquell pessebre d'una família acollida i refugiada en un estable rural, a mercè de la bondat dels pastors i veïns, que va rebre la visita d'uns astròlegs vinguts de Pèrsia o Babilònia, que seguien l'estel de Betlem.

Com tothom sap, els Mags d'orient no li van dur a Jesús obsequis habituals: li van oferir or, encens i mirra. Menys de l'or, la majoria de gironins no sabríem què fer d'aquests dons si ens els regalessin. De l'or, en faríem diners ràpidament amb tanta botiga a Girona que retola ben gros: "compro or". Pagaríem factures i taparíem forats. L'encens potser ens faria pensar en les esglésies, en el poder dels perfums i en algunes barretes primes que es venen en botigues especialitzades i esotèriques. Continuaríem pobrets, però faríem olor. De la mirra -una reïna gomosa procedent d'un arbre d'Aràbia- no sabríem què fer-ne a menys que tinguéssim un mort a mà per embalsamar i perfumar. Justament, aquest és l'atribut de la mirra: acompanyar la mort.

Només anant a la simbologia de la donació dels Mags es pot entendre aquest capítol de la Bíblia, que la tradició ha dut cap a la capa més superficial dels regals als innocents, dels obsequis als estimats i de la donació generosa. Per què or? Per què encens? Per què mirra?

L'or és atribut de la reialesa, pel caràcter solar. Indica: tron, corona, ceptre, pom. La vaixella litúrgica, les monedes més valuoses, l'Edat d'Or, les bodes d'or, etc., ens parlen del caràcter noble i regi del present dels Reis a Jesús. L'or és l'ofrena que es fa als reis.

L'encens és un perfum usat en el ritus jueu del sacrifici, de l'oblació. Se sol cremar a l'altar dels perfums dins del Tabernacle del Temple, com a ofrena a Déu. L'Església Catòlica l'usa des del segle IV en la cerimònia de l'eucaristia. És el símbol del reconeixement i vassallatge que els homes deuen a Déu.

La més misteriosa i fascinant de les ofrenes dels Mags és la mirra. Era molt apreciada en l'antiguitat. Era usada com a perfum car, com a cosmètic, com a medicina i, principalment, per a embalsamar. La seva virtut és conservar els cadàvers sense corrupció. És l'ofrena que es fa a l'Home-Déu. Representa la mort i per això, la humanitat.

Heus ací el significat profund de l'ofrena dels mags a l'infant Jesús: a un rei, a un Déu, a un home. A mi, que ni l'or ni l'encens em sedueixen especialment, em queda el consol de la mirra. No espero ja res més dels reis que el miracle de la vida.

Prem per veure més contingut per a tu