Articles

Al·lèrgia als àcars de la pols

Alergias: Entrevista al Dr. Enric Martí

Dr. Enric Martí

Cap de Servei de Alergología de l'Hospital Universitari Sagrat Cor

L'al·lèrgia als àcars figura entre les més comunes, ¿és el mateix que l'al·lèrgia a la pols?, ¿per què es produeix?

Això que de forma comuna anomenem al·lèrgia a la pols realment és als àcars. La pols domèstica està formada per restes de pell, pèl, fibres tèxtils, restes d'insectes i aliments, floridures, àcars microscòpics, etc. Es pot ser al·lèrgic a molts d'aquests components, però de tots ells, els que causen més problemes són els àcars, uns organismes microscòpics que sobreviuen en la roba de llit, matalassos, mantes, sofàs, catifes, roba, superfícies entapissades… i proliferen quan la humitat ambiental és elevada i la temperatura es manté al voltant de 25ºC. Pràcticament no sobreviuen en ambients secs ni a més de 800 metres d'altitud, ni tampoc en llocs amb exposició directa al sol. Les èpoques en què predominen són doncs la primavera i especialment la tardor, encara que poden donar problemes la resta de l'any.

Els àcars s'alimenten de matèria orgànica com les cèl·lules de la pell que queden dipositades en aquests espais. Les proteïnes que hi ha als excrements i restes d'àcars en descomposició són les causants de la reacció al·lèrgica. Els àcars només es troben a l'interior de les cases, no piquen ni transmeten malalties i únicament són perillosos per a aquelles persones que hi són al·lèrgiques.

¿Quins són els símptomes i les manifestacions d'aquesta al·lèrgia?

Els símptomes de l'al·lèrgia als àcars de la pols van des d'esternuts, tos, ulls plorosos, picor o degoteig de nas, a dificultat per respirar, xiulets al pit o asma, entre d'altres.

¿Es poden prevenir o minorar aquests símptomes?

L'al·lèrgia als àcars de la pols no es pot prevenir, es pot controlar reduint-ne l'exposició, encara que cal tenir en compte que els àcars no es poden eliminar totalment. Tenir al·lèrgia als àcars de la pols no significa “tenir la casa bruta”. Evidentment una casa bruta empitjora el problema, i encara que eliminar els àcars és difícil o gairebé impossible, és cert que un “programa antipols” en pot disminuir el nombre.

Abans de començar qualsevol tractament antial·lèrgic hem d'adoptar certes mesures:

Al domicili

  • S'ha de netejar regularment amb una aspiradora, sense escombrar, traient la pols amb un drap humit. És important que l'aspiradora tingui un filtre adequat, preferiblement de tipus HEPA, per assegurar-se que els àcars i, especialment, els excrements queden retinguts.

  • Tenir una atenció especial en la neteja dels sofàs i butaques, s'han d'aspirar cada 2 o 3 dies.

  • Si es disposa d'aire condicionat, cal mantenir la humitat ambiental per sota del 70%.

  • S'han de netejar sovint les catifes i moquetes. Són aconsellables les de pèl curt.

  • És preferible que la persona al·lèrgica no estigui present a l’hora de fer la neteja. No obstant això, si és ella qui l'ha de fer, pot fer servir una màscara.

Al dormitori

  • Utilitzeu un matalàs de goma escuma o de molles. El làtex pot ser una alternativa sempre que no hi sigui al·lèrgic. Hi ha fundes especials per cobrir els matalassos que permeten el pas del vapor d'aigua però no el dels àcars i la seva femta.

  • Els coixins, mantes, fundes nòrdiques, edredons i cortines han de ser de fibra sintètica i rentar-se sovint, sobretot a la tardor i la primavera. Cal evitar la llana i les plomes.

  • Renteu els llençols i pijames cada 3-4 dies el millor és que passin directament de l'estenedor al llit, sense guardar-los a l'armari.

  • Les parets de les habitacions han d'estar pintades o empaperades, però que siguin fàcilment rentables. Elimineu pòsters i quadres.

  • Com menys mobles hi hagi a l'habitació millor, i sense tapisseries. Han de poder retirar-se per netejar per darrere.

  • És important evitar catifes, moquetes, ninots, peluixos, etc. Guardeu els llibres en prestatges oberts.

  • Cal ventilar l'habitació una vegada al dia. Aquest espai s'hauria d'utilitzar només per dormir. Cal evitar la presència d´animals domèstics a l’habitació, ja que poden acumular àcars.

  • Les mesures de neteja són les mateixes que a la resta del domicili.

  • Eviteu utilitzar insecticides i ambientadors.

A la roba

  • En fer el canvi de roba de temporada, s'ha d'airejar o fins i tot rentar abans d'usar-la: els àcars s'acumulen en estar guardada tant de temps a l'armari.

A la segona residència

  • És una causa freqüent de crisis al·lèrgiques. És preferible arribar-hi durant el dia, no de nit, per poder netejar i ventilar l'habitatge abans que hi entri la persona al·lèrgica.

  • Deixar el llit sense fer i preparar-lo en arribar, amb llençols que haurem portat de casa, i si és possible, col·locar una funda antiàcars especial.

A l'automòbil

  • S'aconsella aspirar-lo sovint, especialment en viatges llargs.

¿Hi ha un tractament?

El control sobre els símptomes es pot fer amb medicaments com descongestionants, modificadors de leucotriens, antihistamínics, corticosteroides o mitjançant la teràpia demostrada com l'única que pot modificar el curs natural de la malaltia, com diu l'OMS, en parlar de les vacunes antial·lèrgiques o la immunoteràpia.

¿Quan s’ha d’anar al metge? ¿Com ens pot ajudar un al·lergòleg?

No hem d'endarrerir la consulta a un metge de família o pediatre quan apareguin símptomes sospitosos d'al·lèrgia, com ara rinitis, asma, urticàries, dermatitis, etc. És segur que ens dirigirà a un al·lergòleg, especialista del sistema immunològic que atén aquestes malalties, que, després de fer un estudi minuciós, mitjançant tècniques senzilles, no invasives ni doloroses, com poden ser unes proves cutànies i una senzilla anàlisi de sang, podrà arribar al diagnòstic i per tant a solucionar un problema tan incòmode i cada cop més freqüent com són les malalties al·lèrgiques.

Al·lèrgia a la floridura

Parlem amb el Doctor Armando Bueso Fernández, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares

Al·lèrgia al làtex

Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg dels Hospitals Quirónsalud a Tenerife

Al·lèrgia als animals

Parlem amb el Doctor Pol Pau Casanovas, adjunt de Alergología de l'Hospital Universitari General de Catalunya

Al·lèrgia als aliments

Parlem amb la Doctora Leticia Herrero, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

Al·lèrgies en la pell

Parlem amb la Doctora María de la Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz

Al·lèrgies a medicaments

Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella