Articles

Al·lèrgia al pol·len

Entrevista al Dr. Ángel Ferrer

Dr. Ángel Ferrer

Cap de la Unitat de Alergología de Quirónsalud Alacant

L'al·lèrgia al pol·len figura entre les més comunes, ¿quin n'és l'origen i les causes?

A nivell mundial la primera causa d'al·lèrgia és el pol·len i el més predominants és el pol·len de gramínies. Això es deu al fet que la majoria de la població desenvolupada viu en àmplies zones de terra i grans ciutats on s'ha reduït la vegetació natural i les plantes de gramínies predominen als camps. Des que l'home s'ha assentat a ciutats, ha reduït els boscos i ha plantat gramínies com arròs, blat, sègol, ordi per al seu consum i venda a altres poblacions amb què comercialitzar. Altres pòl·lens freqüents depenen de l'àrea on resideixi el pacient. A Espanya a la serralada cantàbrica i al nord trobem arbres com bedoll, roure, castanyer, etc. En grans ciutats com Madrid i Barcelona als seus carrers hi ha força Plataners d'ombra plantats pels ajuntaments. A la meitat d'Espanya Sud hi trobem l'olivera; al sud-est predomina el pol·len de barrella punxosa i a la costa mediterrània el pol·len de parietària.

¿Pot sorgir en qualsevol moment de la vida?

La sensibilització al·lèrgica es pot activar en qualsevol moment, tot i que és més freqüent a la infància i als adults joves on la resposta immunològica és més potent i activa.

¿És una al·lèrgia estacional –primavera- o ens pot afectar en qualsevol època de l'any?

L'al·lèrgia deguda a al·lèrgens que produeixen símptomes respiratoris ens afecten quan l'al·lergen està a l'ambient. La majoria dels al·lèrgens pol·línics predominen a l'estació primaveral en coincidir en aquest període la seva pol·linització, com són el pol·len de gramínies, olivera, parietària, plataner d'ombra. Tot i que amb el canvi climàtic, la tardor s'està allargant i l'estació hivernal s'escurça i, com a conseqüència, la pol·linització s'incrementa durant més mesos. Hi ha algunes plantes que també pol·linitzen a la tardor com la barrella punxosa mentre que els xiprers pol·linitzen a l'hivern.

¿Quins són els símptomes i les manifestacions d'aquesta al·lèrgia?

Els símptomes respiratoris més freqüents són la picor ocular i nasal, llagrimeig, ulls vermells, esternuts, mucositat líquida nasal, congestió i quan els símptomes són més intensos s'acompanyen de tos, opressió toràcica, falta d'aire i xiulets o sibilants.

¿Es pot prevenir?

Els pòl·lens són al·lèrgens que ens trobem a tot l'ambient exterior a l'època de pol·linització i podem reduir la seva exposició si portem mascareta o sortim menys de casa amb els dies de vent o als matins i tardes en els períodes de pol·linització. Però aquesta actitud és molt difícil de sostenir la majoria de vegades.

¿Hi ha un tractament?

Disposem de dos tipus de tractaments. El tractament per als símptomes que hem descrit prèviament. Així tractament d'antihistamínics per a la picor i els esternuts. Esprai nasal amb corticoides i antihistamínics nasals tòpics per a la mucositat i congestió nasal i col·liris antihistamínics per als símptomes oculars. També es disposen de dispositius inhaladors bronquials amb fàrmacs diferents segons el grau de gravetat d'asma.

La immunoteràpia amb al·lèrgens és un tractament essencial per canviar la història natural de la malaltia. És a dir, tallem el desenvolupament de la malaltia al·lèrgica, reduint els símptomes de forma persistent i reduïm la sensibilització a nous al·lèrgens. Disposem d´immunoteràpia a diversos pòl·lens, àcars, fongs, epitelis d´animals, verins d´himenòpters i s’estan desenvolupant per a alguns aliments.

¿Quan s’ha d’anar al metge? ¿Com ens pot ajudar un al·lergòleg?

És important acudir a l'al·lergòleg quan els símptomes al·lèrgics estan afectant la nostra qualitat de vida, interferint en la feina, en l'estudi, en el son, etc., o quan el nivell de gravetat és important.

L'al·lergòleg a més de realitzar un diagnòstic etiològic, identificant els al·lèrgens causants de la nostra patologia, ens oferirà diverses alternatives terapèutiques, des del tractament simptomàtic com hem comentat prèviament, mesures d'evitació dels al·lèrgens fins al tractament amb immunoteràpia al·lergènica.

Al·lèrgia a la floridura

Parlem amb el Doctor Armando Bueso Fernández, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares

Al·lèrgia al làtex

Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg de l'Hospital Quirónsalud Tenerife

Al·lèrgia als animals

Parlem amb el Doctor Pol Pau Casanovas, adjunt de Alergología de l'Hospital Universitari General de Catalunya

Al·lèrgia als aliments

Parlem amb la Doctora Leticia Herrero, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

Al·lèrgies en la pell

Parlem amb la Doctora María del Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz

Al·lèrgies a medicaments

Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella