Articles

Al·lèrgia a la floridura

Entrevista al Dr. Armando Bueso Fernández

Dr. Armando Bueso Fernández

Cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares

L'al·lèrgia a la floridura figura entre les més comunes, ¿per què es produeix? ¿Quins són els símptomes i les manifestacions d'aquesta al·lèrgia?

Es produeix per la formació per part del nostre sistema immunològic d'immunoglobulines IgE especÍfiques davant d'espores de la floridura defensant-se després de la seva inhalació, amb símptomes com esternuts, ulls plorosos, secreció nasal, congestió nasal o picor del nas, boca i llavis. També pot desencadenar crisis de broncoespasmes.

¿És estacional o es pot donar tot l'any?

A diferència de l'al·lèrgia al pòl·len, la qual és estacional segons el període de pol·linització, les espores a l'atmosfera poden originar-se durant tot l'any i augment la seva concentració depenent del vent, grau d'humitat o temperatura, així com el lloc on es trobi el pacient (aire lliure/piscines climatitzades...).

Els principals fongs al·lergògens al nostre entorn són: Alternària, Aspergillus, Cladosporium i Penicillium. A les nostres consultes, el fong més al·lergènic és l'Alternaria, el qual sol tenir pics d'alliberament de les seves espores a la tardor i final d'estiu i sempre en dies molt secs.

¿Com evitar els símptomes?

La neteja regular per evitar l'acumulació de les espores, controlar la humitat utilitzant deshumidificadors, evitar estoretes, netejar els filtres de l'aire condicionat i comprovar l'assecat complet de la roba abans de guardar-la a l'armari són mesures adequades per millorar o evitar la simptomatologia en els pacients al·lèrgics. També es recomana evitar l'estada en soterranis, cellers o graners.

¿Quin és el tractament?

El tractament és simptomàtic. Antihistamínics per a la pruïja nasal, ocular, corticoides tòpics nasals per a la congestió nasal, inhaladors amb corticoide si hi ha clínica bronquial. Hi ha la immunoteràpia davant d'alternària, la qual sempre s'administrarà previ estudi exhaustiu pel seu al·lergòleg, l'eficàcia del qual és molt elevada. El tractament s'administra durant 5 anys, subcutaniàment i mensualment.

¿Quan s’ha d’anar al metge? ¿Com ens pot ajudar un al·lergòleg?

Quan presenti símptomes intermitents al llarg de tot l'any, amb empitjorament a la tardor i finals d'estiu. També símptomes en zones amb condensació d'humitat com piscines climatitzades, bany o dies amb molta pluja o vent.

Al·lèrgia al pol·len

Parlem amb el Doctor Ángel Ferrer, cap de la Unitat de Alergología del Centre Mèdic Quirónsalud Alacant

Al·lèrgia al làtex

Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg dels Hospitals Quirónsalud a Tenerife

Al·lèrgia als animals

Parlem amb el Doctor Pol Pau Casanovas, adjunt de Alergología de l'Hospital Universitari General de Catalunya

Al·lèrgia als aliments

Parlem amb la Doctora Leticia Herrero, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

Al·lèrgies en la pell

Parlem amb la Doctora María de la Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz

Al·lèrgies a medicaments

Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella