Articles

Al·lèrgies a aliments

Alergias: Entrevista a la Dra. Leticia Herrero

Dra. Leticia Herrero

Cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

¿Què són les al·lèrgies alimentàries? ¿Per què es produeixen?

Les al·lèrgies alimentàries són reaccions del sistema immune a un aliment en identificar-lo equivocadament com un element estrany i desencadenar per això una reacció inflamatòria la intensitat de la qual varia de lleu a un potencial risc per a la vida del pacient.

Els mecanismes que intervenen en la producció d'aquestes reaccions encara són objecte d'estudi actualment. Una de les hipòtesis estudiades és que l'aliment en lloc de ser tolerat per la via digestiva, s'identifica com a al·lergen després de sensibilització cutània.

¿Quines són les al·lèrgies alimentàries més comunes? ¿Amb quins aliments cal tenir més cura?

En la infància, les causes més habituals d'al·lèrgia a aliments són la llet de vaca i l'ou i, en menor freqüència, llegums, fruites, fruita seca i peix. En l'edat adulta, predominen l'al·lèrgia a fruites, fruita seca i marisc. Un pacient que no ha presentat reacció a cap aliment no cal que es preocupi pel que fa a la dieta.

Moltes fonts afirmen que "el nombre d'afectats per les al·lèrgies alimentàries s'ha disparat". ¿És així? ¿Hi ha persones més propenses que altres?

Efectivament el nombre de pacients diagnosticats amb al·lèrgia a aliments ha presentat un increment exponencial en els darrers 20 anys, i han influït en aquest augment factors com l'exposició al ventre matern, la microbiota, hàbits dietètics i la dermatitis atòpica entre d'altres, així com la millor identificació i estudi de les reaccions al·lèrgiques per part de l'especialista en al·lergologia. També s'investiga la presència de factors genètics en la producció d'aquestes reaccions a aliments.

¿Aquestes al·lèrgies es detecten des dels primers mesos/anys de vida o pots menjar alguna cosa sense problema de manera habitual i desenvolupar l'al·lèrgia a una certa edat?

L'al·lèrgia a aliments es pot desenvolupar tant a l'edat infantil com a l'edat adulta i es pot haver ingerit prèviament l'aliment amb bona tolerància.

¿Quins són els símptomes i les manifestacions d'aquestes al·lèrgies? ¿Fins a quin punt poden ser greus?

Les reaccions al·lèrgiques a aliments poden aparèixer amb diferents signes i símptomes, els més freqüents van des de picor a la boca, urticària al cos, falta d'aire, moqueig, es poden associar o no a vòmits i mareig. Cada pacient desenvolupa un quadre diferent i fins i tot pot incrementar en intensitat a mesura que es torna a exposar a l'aliment, arribant a presentar anafilaxi i posant en risc la seva vida.

¿Com es poden evitar aquests símptomes?

La via principal per evitar els símptomes és evitar l'aliment que els produeix fins i tot en ingestes accidentals. Això inclou la revisió de l'etiquetatge de tot aliment que el pacient ingereix.

¿Quin és el tractament?

El pacient amb diagnòstic d'al·lèrgia a aliments després de consultar amb l'especialista en al·lergologia compta amb un pla de tractament individualitzat segons el tipus de reacció i la gravetat d'aquesta, des d'antihistamínics fins a adrenalina intramuscular que el pacient ha de portar en tot moment.

¿Quan s’ha d’anar al metge? ¿Com ens pot ajudar un al·lergòleg?

En cas de sospita d'al·lèrgia a aliments, és important acudir a un especialista en al·lergologia. Al nostre Hospital Quironsalud Màlaga, el Servei d'Al·lergologia compta amb la Unitat d'Al·lèrgia a Aliments per a una valoració i seguiment exhaustiu d'aquest tipus de patologia, per donar suport als pacients amb plans individualitzats de tractament en cada cas per evitar reaccions que puguin presentar un perill per a la vida dels pacients.

¿Es pot “curar” una al·lèrgia alimentària, com la llet o l'ou, amb el temps o són per sempre?

Les al·lèrgies a la infància a llet de vaca i ou poden “superar-se” espontàniament fins al 80% en el cas de la llet i fins al 50% en el cas de l'ou dins dels 5 primers anys.

¿Què són els processos d'immunoteràpia o desensibilització amb aliments?

Després de valoració de cada pacient amb al·lèrgia a aliments, l'especialista en al·lergologia identifica els pacients candidats a realitzar immunoteràpia amb aliments que consisteix en l'administració creixent i sempre sota supervisió de l'especialista de l'aliment al qual es presenta al·lèrgia per induir-hi tolerància.

¿Quina diferència hi ha entre una al·lèrgia i una intolerància?

L'al·lèrgia a aliments és una reacció immunològica que pot generar un perill per a la vida del pacient, mentre que la intolerància és una patologia generalment localitzada a nivell de l'aparell digestiu que minva la qualitat de vida del pacient però no presenta un risc per a la seva vida.

Al·lèrgia al pol·len

Parlem amb el Doctor Ángel Ferrer, cap de la Unitat de Alergología del Centre Mèdic Quirónsalud Alacant

Al·lèrgia a la floridura

Parlem amb el Doctor Armando Bueso Fernández, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares

Al·lèrgia al làtex

Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg dels Hospitals Quirónsalud a Tenerife

Al·lèrgia als animals

Parlem amb el Doctor Pol Pau Casanovas, adjunt de Alergología de l'Hospital Universitari General de Catalunya

Al·lèrgies en la pell

Parlem amb la Doctora María de la Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz

Al·lèrgies a medicaments

Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella