Al·lèrgia al pol·len
Parlem amb el Doctor Ángel Ferrer, cap de la Unitat de Alergología del Centre Mèdic Quirónsalud Alacant
Les al·lèrgies alimentàries són reaccions del sistema immune a un aliment en identificar-lo equivocadament com un element estrany i desencadenar per això una reacció inflamatòria la intensitat de la qual varia de lleu a un potencial risc per a la vida del pacient.
Els mecanismes que intervenen en la producció d'aquestes reaccions encara són objecte d'estudi actualment. Una de les hipòtesis estudiades és que l'aliment en lloc de ser tolerat per la via digestiva, s'identifica com a al·lergen després de sensibilització cutània.
En la infància, les causes més habituals d'al·lèrgia a aliments són la llet de vaca i l'ou i, en menor freqüència, llegums, fruites, fruita seca i peix. En l'edat adulta, predominen l'al·lèrgia a fruites, fruita seca i marisc. Un pacient que no ha presentat reacció a cap aliment no cal que es preocupi pel que fa a la dieta.
Efectivament el nombre de pacients diagnosticats amb al·lèrgia a aliments ha presentat un increment exponencial en els darrers 20 anys, i han influït en aquest augment factors com l'exposició al ventre matern, la microbiota, hàbits dietètics i la dermatitis atòpica entre d'altres, així com la millor identificació i estudi de les reaccions al·lèrgiques per part de l'especialista en al·lergologia. També s'investiga la presència de factors genètics en la producció d'aquestes reaccions a aliments.
L'al·lèrgia a aliments es pot desenvolupar tant a l'edat infantil com a l'edat adulta i es pot haver ingerit prèviament l'aliment amb bona tolerància.
Les reaccions al·lèrgiques a aliments poden aparèixer amb diferents signes i símptomes, els més freqüents van des de picor a la boca, urticària al cos, falta d'aire, moqueig, es poden associar o no a vòmits i mareig. Cada pacient desenvolupa un quadre diferent i fins i tot pot incrementar en intensitat a mesura que es torna a exposar a l'aliment, arribant a presentar anafilaxi i posant en risc la seva vida.
La via principal per evitar els símptomes és evitar l'aliment que els produeix fins i tot en ingestes accidentals. Això inclou la revisió de l'etiquetatge de tot aliment que el pacient ingereix.
El pacient amb diagnòstic d'al·lèrgia a aliments després de consultar amb l'especialista en al·lergologia compta amb un pla de tractament individualitzat segons el tipus de reacció i la gravetat d'aquesta, des d'antihistamínics fins a adrenalina intramuscular que el pacient ha de portar en tot moment.
En cas de sospita d'al·lèrgia a aliments, és important acudir a un especialista en al·lergologia. Al nostre Hospital Quironsalud Màlaga, el Servei d'Al·lergologia compta amb la Unitat d'Al·lèrgia a Aliments per a una valoració i seguiment exhaustiu d'aquest tipus de patologia, per donar suport als pacients amb plans individualitzats de tractament en cada cas per evitar reaccions que puguin presentar un perill per a la vida dels pacients.
Les al·lèrgies a la infància a llet de vaca i ou poden “superar-se” espontàniament fins al 80% en el cas de la llet i fins al 50% en el cas de l'ou dins dels 5 primers anys.
Després de valoració de cada pacient amb al·lèrgia a aliments, l'especialista en al·lergologia identifica els pacients candidats a realitzar immunoteràpia amb aliments que consisteix en l'administració creixent i sempre sota supervisió de l'especialista de l'aliment al qual es presenta al·lèrgia per induir-hi tolerància.
L'al·lèrgia a aliments és una reacció immunològica que pot generar un perill per a la vida del pacient, mentre que la intolerància és una patologia generalment localitzada a nivell de l'aparell digestiu que minva la qualitat de vida del pacient però no presenta un risc per a la seva vida.
Parlem amb el Doctor Ángel Ferrer, cap de la Unitat de Alergología del Centre Mèdic Quirónsalud Alacant
Parlem amb el Doctor Armando Bueso Fernández, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares
Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg dels Hospitals Quirónsalud a Tenerife
Parlem amb el Doctor Pol Pau Casanovas, adjunt de Alergología de l'Hospital Universitari General de Catalunya
Parlem amb el Doctor Enric Martí, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Universitari Sagrat Cor
Parlem amb la Doctora Pilar Cots Marfil, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo
Parlem amb la Doctora María de la Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz
Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella