Articles

Al·lèrgia als animals

Alergias: Entrevista al Dr. Pol Pau Casanovas

Dr. Pol Pau Casanovas

Adjunt de Alergología del Hospital Universitari General de Catalunya

L'al·lèrgia als animals figura entre les més comunes, ¿per què es produeix?

Els pèls, en contra del que pensa la majoria de les persones, no són la causa de l'al·lèrgia sinó les partícules de caspa que contenen els al·lèrgens formats a les secrecions de les glàndules sebàcies i salivals. És a dir, l'al·lèrgia engloba els pèls o la caspa, però també els fluids dels animals, especialment la saliva.

¿Parlem més de gossos i de gats o també d'altres animals?

L'animal més al·lergènic és el gat i, en un segon pla, cavalls, hàmsters i gossos. Aquests són els animals que més al·lèrgia ocasionen.

¿Quins són els símptomes i les manifestacions d'aquesta al·lèrgia?

De tota mena. Els més evidents són els respiratoris, com ara la rinitis i l'asma, però també urticàries o altres problemes dèrmics.

¿Es pot prevenir?

Una al·lèrgia és la combinació d'una predisposició afegida a un factor desencadenant. Si coneixem aquesta predisposició, generalment a través de la història d’antecedents familiars, podrem intervenir-hi donant consells i estudiant possibles marcadors, encara sense l’especificitat desitjable.

S'han fet estudis sobre la dificultat d'erradicar totalment de l'ambient que respirem els al·lèrgens d'animals. N’explicarem un: va passar a Tristán da Cunha, illa de l'arxipèlag britànic del mateix nom situat a l'Àfrica. Quan van fer desaparèixer tots els gats de l'illa durant setmanes, es va exposar a pacients al·lèrgics a gats en aquest ambient, en teoria exempt d'al·lèrgens. Tot i així, aquests van presentar simptomatologia.

¿Hi ha un tractament o una cura?

Un cop diagnosticada la causa, el millor tractament és evitar-la, però no sempre és fàcil. Per això, es disposa d'un abundant arsenal de fàrmacs que disminueixen o milloren símptomes quan no es pot evitar. En determinades malalties al·lèrgiques, de localització respiratòria, podem recomanar la immunoteràpia, també anomenada vacuna, que ben indicada, segons l'OMS és l'únic tractament capaç de modificar el curs natural de la malaltia.

¿Quan s’ha d’anar al metge? ¿Com ens pot ajudar un al·lergòleg?

S’ha d’acudir al metge de família o al pediatre davant de la sospita de símptomes al·lèrgics, el qual, d'acord amb la història clínica, remetrà a l'especialista en Al·lergologia, el qual, en base a una sèrie de proves sensibles i específiques, diagnosticarà i recomanarà un tractament eficaç.

Al·lèrgia al pol·len

Parlem amb el Doctor Ángel Ferrer, cap de la Unitat de Alergología del Centre Mèdic Quirónsalud Alacant

Al·lèrgia a la floridura

Parlem amb el Doctor Armando Bueso Fernández, cap de Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares

Al·lèrgia al làtex

Parlem amb el Doctor Víctor Matheu, al·lergòleg de l'Hospital Quirónsalud Tenerife

Al·lèrgia als aliments

Parlem amb la Doctora Leticia Herrero, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Màlaga

Al·lèrgies en la pell

Parlem amb la Doctora María de la Mar Fernández Nieto, al·lergòloga de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz

Al·lèrgies a medicaments

Parlem amb la Doctora Lourdes Romualdo Cappus, cap del Servei de Alergología de l'Hospital Quirónsalud Marbella