TV3 estrena aquesta nit Hola, Europa!, un documental que busca fer reflexionar sobre el dret a l'autodeterminació i la situació política que viu Catalunya. La cinta, que s'emetrà en el marc del programa Sense ficció i que està dirigit per M. Dolors Genovès, fa un recorregut per tot el territori català des de l'estany de Sant Maurici i el Cap de Creus fins a les quatre capitals catalanes. Les imatges de les terres de Catalunya donen pas a les opinions sobre el present i futur del país d'una trentena de polítics, filòsofs, periodistes, eurodiputats, sociòlegs i economistes. Aquest documental tanca la trilogia que va començar amb Adéu, Espanya? i va continuar amb Això no funciona, o potser sí?.

"Aquest documental és tot ell una reflexió sobre el moment d'ara, ni s'avança ni fa retrospectiva, i els testimonis parlen sobre els reptes i dificultats, sobre els catalans i les nostres famílies", declarava ahir la seva directora, M. Dolors Genovès. Després de saber que un 80% dels diputats al Parlament donen suport a una consulta i un 55% dels catalans va manifestar la seva voluntat de donar suport a una Catalunya amb estat propi, Hola, Europa! indaga sobre les raons d'aquest posicionament amb una visió positiva. El treball rebat amb arguments deu qüestions del discurs de la por: llengua, cultura, pensions, llum, boicot, el cost, telecomunicacions, euro, aranzels, nacionalitat, deute i aigua.

A més, aborda temes com ara la qüestió dels diferents models econòmics i territorials que existeixen, les raons de fons de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre del 2012, la possibilitat d'una Espanya federal, la legalitat del dret a decidir o la visió de la Unió Europea, entre d'altres. Totes aquestes reflexions vénen d'una trentena de personalitats, totes de Catalunya, com ara Antoni Castells, Antoni Serra Ramoneda, Carles Viver Pi-Sunyer, Ferran Requejo, Joaquim Gay de Montellà, Josep Ramoneda, Jordi Galí, Miquel de Palol, Raül Romeva, Salvador Giner i Salvador Sedó. Hola, Europa! s'estrena dins del Sense Ficció, "complint amb la voluntat del programa de fer dels documentals un espai privilegiat en la primera cadena catalana i en horari prime time", segons va explicar el seu director, Joan Salvat.

Aquest mes de maig també es podran veure altres apostes del Sense ficció com ara el documental Pujol/Catalunya. El consell de guerra, dirigit per Enric Canals; Veus d'una generació, un retrat de la gent jove desencisada per la situació de crisi econòmica; i Món Petit, que ara s'està distribuint pels Estats Units, i que és la història d'un jove, Albert Casals, que va en cadira de rodes i viatja pel món.