El grup popular ha registrat una proposició no de llei en què insta el Govern a modificar el sistema de finançament de RTVE perquè fomenti l'obtenció d'ingressos comercials, "inclosos els derivats de la participació en el mercat de la publicitat" de la televisió pública. "Un model que ofereixi un servei públic de qualitat, amb una gestió transparent i amb un finançament que garanteixi la viabilitat i la sostenibilitat del mateix", exposa el portaveu popular Alfonso Alonso al text registrat la setmana passada al Congrés i que serà debatut en la Comissió de Control de RTVE.

Segons recull l'exposició de motius, l'"experiència acumulada" des de l'aprovació de la Llei 8/2009, que va eliminar la publicitat com a ingrés de RTVE, ha demostrat que el model actual conté "greus deficiències que s'han anat acreixent amb el pas del temps". Aquest model està basat "pràcticament en la seva totalitat" a fons públics (contracte marc amb el Govern, taxa per reserva del domini públic radioelèctric i aportacions dels operadors de telecomunicacions i de les televisions), el que, segons el PP, "desincentiva" l'obtenció d'ingressos comercials.

A més, afegeix la proposta, les pròpies característiques del sistema de finançament provoquen que la corporació "no pugui tenir control ni certesa" respecte als seus ingressos anuals i que gran part d'aquests estiguin sotmesos a les consideracions del mercat. La proposició detalla que la llei vigent estableix un límit anual a les aportacions de les "telecos" que no poden superar el 25% dels ingressos de RTVE, i recorda que el 2013 aquests ingressos no van aconseguir cobrir el 17%. En el cas dels operadors de serveis de comunicació audiovisual televisiva, el límit fixat és del 15% per a les televisions en obert i del 20% per a les de pagament, unes xifres llunyanes a la recaptació de l'any passat, ja que les aportacions de les primeres van suposar el 4,49% dels ingressos i les de les segones, l'1,86%.