La BBC ha decidit no renovar el contracte del presentador del popular programa del motor Top Gear, Jeremy Clarkson, després d'un "atac físic no provocat" a un productor, segons va confirmar ahir el director general de la cadena pública, Tony Hall. El directiu va puntualitzar que la decisió s'ha pres "a la lleugera" i va admetre que podia "dividir" l'opinió de la gent. "No hi ha manera de justificar el que va passar. Un membre de l'equip, totalment innocent, va necessitar atenció hospitalària després del lamentable incident", va afegir. "Per a mi, aquest va ser el moment en què es va creuar una línia. No pot ser que les regles hi siguin per a uns i no per a altres, independentment del seu treball, imatge pública o aspectes econòmics que pugui tenir la decisió", va subratllar Hall en argumentar la decisió de retirar el presentador estrella.

Clarkson, una personalitat controvertida que ha protagonitzat diversos episodis polèmics en els darrers anys, va ser suspès fa dues setmanes per colpejar Oisin Tymon, productor del programa al final d'una gravació. Segons la investigació interna de la cadena i divulgada ahir, Tymon va ser colpejat per Clarkson, cosa que li va provocar un sagnat als llavis, a més de rebre insults verbals durant un "prolongat període de temps".

La decisió de suspendre Clarkson va causar un gran enrenou al Regne Unit, on una petició a la xarxa en la qual s'exigia el seu retorn a la cadena britànica va arribar gairebé al milió de signatures. Fins i tot el primer ministre David Cameron va sortir en defensa del controvertit presentador, afirmant que esperava que la BBC solucionés els problemes amb Clarkson, atès que en cas contrari els seus fills se sentirien "desolats" si no poden veure el programa. A més, el 20 de març, un home vestit com "Stig", el pilot de carreres del programa, va lliurar a la seu de la BBC la petició pujat a un tanc militar, que portava el missatge "#bringbackClarkson".