Segueix-nos a les xarxes socials:

«Sense ficció» mostra com es va gestar la investigació dels «papers de Panamà»

«Sense ficció» mostra com es va gestar la investigació dels «papers de Panamà»ccma

Sota el paraigua del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), 378 periodistes d'investigació de tot el món han treballat en els arxius filtrats a porta tancada. El 3 d'abril del 2016, en representació de 109 organitzacions de mitjans de comunicació, es van fer públics els anomenats papers de Panamà. El documental Paradisos fiscals: el cop del segle (Paradis fiscaux: la casse du siècle), que TV3 estrena aquesta nit dins l'espai Sense ficció mostra les entranyes de l'escàndol fiscal global més gran de la història.

Realitzada per Benoît Adalid i Edouard Perrin, de Premières Lignes, en col·laboració amb alguns dels grans mitjans de comunicació internacionals, entre ells el Süddeutsche Zeitung, Le Monde, la BBC o The Guardian, la investigació ha mostrat com polítics, homes de negocis, celebritats, estrelles de l'esport i, fins i tot, delinqüents utilitzen empreses fictícies per ocultar els seus actius, i priven les hisendes nacionals respectives d'uns ingressos fiscals que els són molt necessaris. L'escala és global i les quantitats, vertiginoses.

«Xirinacs, a contracorrent»

Prèviament, i dins de la doble sessió d'estrena, Sense ficció emetrà, a partir de les 21.55 hores, Xirinacs, a contracorrent. La producció de Zeba Produccions amb coproducció de TV3 dirigida per Sergi Sala i Sergi Guix, s'apropa a la vida d'una figura a vegades oblidada o a la qual no sempre s'ha fet justícia.

Durant els darrers anys del franquisme, Lluís Maria Xirinacs va ser aplaudit per la majoria dels antifranquistes catalans. La seva constància i les seves formes no-violentes de lluita i desobediència el van portar a ser un dels personatges públics més coneguts del país. No obstant això, la seva fermesa i els seus ideals no sempre van gaudir de reconeixement, sobretot un cop mort el dictador i instaurada la transició.

Prem per veure més contingut per a tu