Segueix-nos a les xarxes socials:

El nou mercat laboral

Amb les dades de l'última Enquesta de la Població Activa (EPA), el Govern ha pogut "vendre" un èxit davant l'opinió pública (com és el descens de l'atur fins a poc més del 26%). Més enllà de l'estacionalitat del resultat (veurem quina taxa reflecteix l'EPA després del primer trimestre de 2014), les dades de l'enquesta apunten a realitats que, potser, es converteixin en estructurals al mercat de treball espanyol.

Tal com passa als Estats Units, es consolida una realitat laboral marcada per la importància creixent de l'ocupació a temps parcial. Així, des que va començar la recessió allà, s'han perdut sis milions d'ocupacions a temps completÉ mentre han crescut en tres els treballs a temps parcial.

Aquí, els quatre milions d'ocupacions destruïdes a jornada completa s'han "compensat" amb 400.000 a temps parcial, que ja suposen més d'un 16% del total. Els que esperin un augment del consum amb atur alt, escassetat de crèdit i un creixement de l'ocupació d'aquest tipus, ho tenen clar.

Un altre fenomen preocupant és el de la "cronificació de la desocupació": prop de la meitat de les persones que són a l'atur ha estat més de dos anys buscant feina. És aquesta una característica específica del nostre mercat laboral, on la possibilitat de passar de la desocupació a la feina és inferior al 30% (enfront d'un 45% en països com Dinamarca, per exemple). S'apunta, per tant, a un elevat atur permanent quan el país "superi les crisis".

El consol és que, per primera vegada en anys, creix el nombre dels qui decideixen col·locar-se per compte propi. Encara que esperem que la majoria no siguin com la noia que va il·lustrar un reportatge d'un conegut diari, que s'establia com a il·lustradora des de casa seva i es plantejava treballar (a pesar seu) en un burger per poder pagar la seva quota d'autònoma, si la seva activitat professional no donava de si.

Prem per veure més contingut per a tu