Opinió

Ni fum per avui ni fum per demà

Un fumador, en una imatge d'arxiu.

Un fumador, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Els nascuts a partir del 2009 no podran comprar legalment tabac al Regne Unit, ni ara ni mai, perquè l’edat legal per comprar tabac augmentarà any rere any. El Parlament britànic va tirar endavant la setmana passada un projecte de llei que busca crear la primera generació sense fum, la legislació antitabac més dura aprovada fins ara, i que ja té tants adeptes com detractors, dels anti-qualsevol-prohibició als qui auguren un mercat negre i una reducció de la recaptació via impostos.

Més enllà de la lletra menuda, el que és bo de la mesura és que posa sobre la taula que el que ara és impensable potser no ho serà tant d’aquí a uns anys. No ho era pensar que no podies fumar als llocs de feina o als bars, quan als 80 fumaven vuit de cada deu adults i el fum era omnipresent a la publicitat, els espais públics i fins i tot als programes de televisió?

La ministra de Sanitat assegura que no descarta l’aplicació d’una mesura tan restrictiva com la del Regne Unit en un futur. De moment, cal que posi definitivament fil a l’agulla amb el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme, que inclou algunes de les reclamacions dels especialistes, com un etiquetat neutre dels paquets de tabac i una fiscalitat més dura, perquè comprar-ne resulti veritablement car, mesures que tenen el millor efecte contra l’hàbit: desnormalitzar-lo, perquè això és bo per l’avui i pel demà.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES