Suposo que Manuel Ortínez es devia regirar a la seva tomba quan va escoltar Jordi Pujol usant el seu nom en la compareixença parlamentària de la setmana passada. L'expresident català va anar al Parlament a justificar-se i a exculpar el seu pare dels negocis mig delictius que havien originat la fortuna familiar. Una tradició.

Florenci Pujol, pare de l'expresident de la Generalitat, va acumular una fortuna fent contraban de divises. Manuel Ortínez ho explicava en el seu llibre de memòries Una vida entre burgesos, publicat el 1993; un llibre imprescindible per conèixer aspectes de la transició política, del retorn de Tarradellas i, sobretot, de les misèries d'una part de la burgesia catalana. Ortínez, amb els seus clarobscurs, era un personatge altament interessant i amb molta informació. Jordi Pujol va argumentar que els negocis del pare havien beneficiat les empreses tèxtils de Catalunya. És a dir, ho havia fet pel bé del país. La coartada de sempre. De fet, s'estava justificant ell mateix a través de la figura i la trajectòria del pare.

Vaig entrevistar Manuel Ortínez l'agost de 1993 a la seva casa de Mont-ras. Acabava de publicar Una vida entre burgesos. Manuel Ortínez no era pujolista. I Jordi Pujol ho sap. Per això el va utilitzar com a coartada. En aquella entrevista de 1993, en què vam parlar de moltes coses, Ortínez va insistir en dos punts. Un, que Catalunya necessitava un líder. I ho va concretar: "Falta un líder a l'estil Tarradellas". Pujol ja feia tretze anys que governava. I, sobretot, va mostrar-se extremadament crític amb l'administració de la Generalitat que havia construït CiU. Ell, que vivia entre Suïssa i Barcelona, ho tenia clar: "L'administració suïssa és molt més barata. Només hi ha set consellers federals, set ministres. No n'hi pot haver més. I, escolti'm, el país funciona perfectament", em va dir. En el llibre, Ortínez, reproduïa una carta seva a Adolfo Suárez el febrer de 1977 en la qual ja qualificava Jordi Pujol de "messiànic". I encara faltaven tres anys perquè fos elegit president de la Generalitat.