Segueix-nos a les xarxes socials:

Feliç any nou

Per arribar on ha arribat n'hi hauria hagut prou de constatar, d'entrada, que el PSOE té dues ànimes (i les dues estan tan lluny de la il·luminació com a prop del ferotge món) i que, per tant, s'hagués pogut resoldre la investidura de Rajoy amb el vot en consciència. I les abstencions declarades o vergonyants que l'aritmètica exigia. El vot en consciència no és tan dolent com sembla, ni tan dissolvent, encara que la tradició catòlica sigui la de la veritat i el comandament únics. I era un cas de consciència perquè en Bono i en Felipe, la Susi i en Fernández, el gestor de la trista figura, preferien una entesa amb el PP que el gust de l'aventura amb Podem i el guirigall perifèric amb el do de llengües o càstig de Babel.

En efecte el PSOE ha preferit l'estampa d'enterrador de si mateix que l'atzar de veure's estigmatitzat com a «amic de radicals i separatistes». Però aquests radicals no han assaltat ni una oficina de correus i els separatistes creixen a la calor dels separadors, és a dir dels que neguen fins i tot la possibilitat de la consulta i invoquen la llei com a fetitxe o detente bala que s'imposaria a la mateixa política. Però és la llei la que depèn de la política, i no a l'inrevés, tot i que admeto que el PSOE estava en una tessitura realment desfavorable (no en coneix d'altres des de fa anys i en força d'elles s'hi ha ficat ell sol).

Hi havia una possibilitat molt profitosa i que no es va considerar: la gran coalició sense el Partit Podrit perquè es quedi una temporada a la intempèrie, refredar la fermen?tació i que no faci tan mala olor. Sí, un programa de regeneració democràtica -amb unes gotes de sentit social- que haurien pogut subscriure socialistes, podemites i ciutadans: quan no es té la majoria, la coincidència entre els diferents s'estableix sota mínims. Així és i ho proclamen en els mítings, Iglesias, el guaperes neobolxevic, i Rivera, el guapo de la Diagonal. Però molta pressa per albergar el desnonat i donar allotjament al fugitiu (de Síria) i la maltractada, no se'ls ha vist, la veritat. I en aquestes estem i feliç any nou.

Prem per veure més contingut per a tu