Segueix-nos a les xarxes socials:

La clau de Domènech

Segons totes les enquestes, Catalunya en Comú té mala peça al teler. Xavier Domènech va guanyar a Catalunya les eleccions generals del desembre de 2015 i del juny del 2016 al front de la coalició En Comú Podem. En totes dues ocasions va recollir més del 24% dels vots emesos, i va superar totes les altres formacions. Ara, en canvi, va pel camí d'encapçalar la cinquena força tant en vots com en diputats al Parlament, per darrere d'Esquerra, de Puigdemont, de Ciutadans i dels socialistes. Els sondejos discrepen sobre l'ordenació dels tres primers, però coincideixen a relegar els comuns a la cinquena plaça, repetint, a tot estirar, els resultats de CSQP, quan no comptaven ni amb un nom decent, ni amb el suport d' Ada Colau, ni amb un candidat conegut.

I tanmateix, des de la seva derrota, mentre es llepen les ferides, els comuns poden haver de jugar un paper determinant en la propera legislatura. En són conscients, i per això el seu candidat ensenya una clau als mítings: els seus diputats, per escassos que siguin, poden estar en possessió de la clau que obri en un sentit o un altre la porta dels pactes de govern. És improbable que els partits del 155 (Cs, PSC i PP) sumin majoria per governar, i a més a més, Iceta no té ganes d'ajudar Arrimadas a presidir la Generalitat. El bloc independentista està amb un peu a dins i un a fora de la majoria absoluta, però si l'aconsegueix tindrà dificultats per gestionar la divergència de plantejaments entre Puigdemont, Esquerra i la CUP sobre l'anàlisi del que ha passat i, per tant, sobre el camí a seguir i la vigència de l'opció unilateral.

Els comuns podrien tenir la clau per completar majories, si no absolutes, sí prou àmplies. El problema poden ser els vetos aferrissats, traduïts en negatives rotundes a permetre cap solució que inclogui els dimonis de l'altre costat. I un altre problema pot ser la diversitat d'opcions nacionals entre els propis votants de Domènech, que se soluciona obviant la qüestió i apel·lant al projecte d'un govern d'esquerres. Però si aquest no suma, o no es pot lligar (ERC i PSC, plegats?), hauran de decidir de quin costat ajuden a fer caure la moneda.

Si no és, naturalment, que Domènech aconsegueix convèncer unionistes i independentistes perquè l'investeixin president a ell, amb l'argument que no és dels uns ni dels altres. Pacte per suma d'exclusions en un país enrabiat. Els politòlegs es farien farts d'escriure llibres.

Prem per veure més contingut per a tu