Segueix-nos a les xarxes socials:

Un Premi Nacional

Tinguin la bondat de llegir el text que segueix: «Els Premis Nacionals de Cultura són la màxima distinció relacionada amb la cultura atorgada per la Generalitat de Catalunya. S´atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d´un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l´excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l´any anterior al de la concessió».

Gràcies. L´he tret de l´espai web del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que és l´organisme que els concedeix des de l´any 2009. Els Premis Nacionals de Cultura recompensen amb diners, reconeixement i visibilitat.

Aquests premis sovint es donen diguem-ne massa tard. És normal, si tenim en compte que la llista d´espera és ampla i plena -el país és prolífic, a l´hora de produir artistes. Tot d´una es descobreix que un creador singular s´ha fet vell, o que està malalt. El premi, merescudíssim, li amoroseix l´impàs. Pensin que, per exemple els escriptors, si no s´han buscat una feina normal, la jubilació se l´han de pintar a l´oli.

Sigui com vulgui, però, darrerament s´ha donat el premi a persones que no eren ni provectes ni estaven atrotinades. A poc a poc l´edat ha anat baixant i ja no és estrany que de tant en tant es premiïn alguns nascuts durant els anys seixanta-setanta del segle passat. Parlem de persones entre els 55 i els 45 anys. Gent que, per entendre´ns, es troba a la meitat del camí. El premi, en aquest cas, és molt útil, perquè és una manera de dir-los que no defalleixin, que n´esperem més i els estimem.

A mi em ronda pel cap el nom d´un poeta que considero que es mereix el premi aviat: Josep Pedrals. Va néixer l´any 1979, i per tant encara faria baixar més la mitjana d´edat. Vull dir que validaria la tendència que tot just s´apunta en el palmarès. Però no és pas per jove, que mereix un Nacional de Cultura.

Fa més de vint anys que Josep Pedrals recita per tot el país i per tot el món, bàsicament en català, durant tot l´any. A més a més ha muntat i escrit obres de teatre, musicals, espectacles plàstics. Ha capitanejat diversos grups de música. Ha publicat els llibres més singulars de la nostra literatura recent, llibres d´alta volada literària. Ha participat en llibres corals de qualitat incontestable. Ha impartit cursos, ha fet conferències, ha tret el nas en mil projectes més. I tot plegat ho ha fet amb rigor i excel·lència.

Però els semblarà estrany que, al meu modest entendre, amb tota aquesta producció, Pedrals encara no puntuï del tot. I és que també se´l mereix per la seva extrema generositat. Mai no té un no, i sempre que pot, contribueix, aconsella, ve de franc. Ara no em diguin si, amb artistes així, no tenim un país fantàstic que els hauria de reconèixer, aviat.

Prem per veure més contingut per a tu