Segueix-nos a les xarxes socials:

Limfogranuloma veneri

«Últimament a Catalunya s'han descrit casos en relacions homosexuals entre homes»

Ja enfocant el final del nostre cicle d'articles sobre infeccions de transmissió sexual (ITS) -només en queden dues més- avui parlarem del limfogranuloma veneri. Recordeu les clamídies, causades pel bacteri Chlamydia trachomatis? Doncs bé, el limfogranuloma veneri el causen tres subtipus d'aquest mateix bacteri. Tot i això, són dues ITS molt diferents. Anem a veure-ho.

Així com vam explicar que les clamídies són una ITS molt estesa a Europa, sobretot entre els adolescents, el limfogranuloma veneri aquí té relativament poca incidència; és més freqüent en països tropicals. Però n'hem de parlar perquè últimament a Catalunya se n'han descrit casos en relacions homosexuals entre homes. Ep! Que aquí s'hagi descrit en relacions homosexuals entre homes no vol dir que les dones no se´n puguin contagiar. El limfogranuloma veneri es transmet a través de relacions sexuals no protegides entre homes, entre dones o entre un home i una dona.

Tot i que pot ser una ITS asimptomàtica, sol començar amb una petita úlcera que no fa mal i que sovint passa desapercebuda als genitals o al recte.

Al cap d'unes setmanes, la infecció es comença a escampar i afecta els ganglis limfàtics de l'àrea genital. Les manifestacions clàssiques de la malaltia són aquests ganglis inflamats i dolorosos amb la pell de la zona vermella i adolorida. Es pot acompanyar de dolor muscular, febre i malestar.

En cas de contagi via anal, els teixits afectats són els de l'anus i el recte. Si la infecció no es tracta, els ganglis es poden obrir a través de la pell i supurar pus. A més a més hi pot haver complicacions molt importants que poden provocar lesions molt greus als òrgans genitals.

Però no us espanteu! Hi ha tractament i és molt fàcil: antibiòtics, que us receptarà el metge quan hagi pogut veure què us passa. Com sempre, la visita mèdica és inexcusable: pot marcar la diferència entre un ensurt sense cap importància i conseqüències molt greus.

Prevenció? Preservatiu, sempre, en el sexe oral també. Moltes vegades quan parlem de preservatiu pensem només en la penetració vaginal o anal i el sexe oral no l'hauríem de descuidar. No és tan probable, però és cert que hi ha moltes ITS que es poden contagiar d'aquesta manera.

Hauríem de fer servir sempre preservatiu i una mena de tovalloletes de làtex per protegir la zona genital, que venen a la farmàcia, en el sexe oral realitzat a una dona. Si, és veritat, per a moltes persones el gust del làtex no és gens agradable. Però hem de saber que si no ho fem així assumim un risc.

La setmana que ve, més!

Prem per veure més contingut per a tu