Segueix-nos a les xarxes socials:

A quina hora és recomanable sopar per anar a dormir sense patir cremors i indigestions?

A quina hora és recomanables sopar per poder anar al llit correctament sense patir cremors, indigestions, etc.?

El cert és que l'hora és irrellevant. Depèn de la conveniència (quotidianitat) de cadascú, i la qualitat de vida individual.

Òbviament hi ha unes excepcions:

1) si cal prendre la última dosi de medicament del dia, i cal fer-la coincidir en després o abans de sopar.

2) es requereixi de molt de temps de concil·liació del son una vegada al llit.

El que sí és important és que es deixi suficient estona entre sopar i anar a dormir, precissament pel què es comenta: ajudar a que l'estómac pugui fer la seva digestió química i mecànica (que està dificultada en posició horitzontal), per evitar refluxe gastro-esofàgic. I s'entén que sigui un mínim de 1,5-2,5 hores abans sopar respecte a l'hora d'anar-nos-en a dormir al llit.

Aquest marge temporal ve determinat pel fet de no podem pretendre fer un sopar molt abundant, en quantitat consumida. En tot cas cal treballar la qualitat nutricional dels aliments que participen. Quanta més porció és mengi, major serà el temps indispensable per a buidar l'estómac. I això no vol dir pràcticament no menjar res per sopar, que en molts casos es tracta d'un error.

I sempre tenir en compte aquests aspectes dietètico-culinaris, per evitar malestar digestiu:

1) cal evitar sopar amb presència de diversos aliments rics en proteïnes i alhora de greixos: carns semigrasses, embotits, formatges curats, salses olioses o greixoses, fregits. L'efecte fisiològic dels greixos i proteïnes és la d'alentir el buidatge gàstric, facilitar el refluxe gastro-esofàgic, nàusees i ganes de vomitar. I, per tant, tampoc ajuda a conciliar el son. Més bé també poden ajudar a interrompre el son a la matinada (pel malestar digestiu).

2) s'hauria d'evitar sopar plats precuinats comercials o llestos pel consum. És a dir, pizzes, canelons, amb salses greixoses, congelats arrebossats. De nou greixos (de mala qualitat) i certes espècies picants (i irritants de la mucosa gàstrica) hi estan presents en quantitat.

3) també s'hauria d'evitar prendre alcohol en el sopar. L'etanol també és irritant de la mucosa gàstrica, i a banda dels seus efectes tòxics, això no ajuda a conciliar la son per malestar digestiu (i més si s'han menjat molts greixos per sopar).

4) i, per igual, cal excloure les begudes i aliments "excitants". És a dir, amb un contingut de cafeïna, com és el cafè, te, xocolata i begudes ensucrades amb cafeïna. Perquè aquest component té una funció estimulant del sistema nerviós (posant-lo en alerta), però també és irritant de la mucosa gàstrica.

5) per últim, alguns aliments poden ser més "indigestos": ceba, all i pebrot cru.

6) o bé, altres, provocadors d'una major secreció de sucs gàstrics, i també caldrà evitar-los: fruites cítriques, pinya i kiwi verds i tomata crua.

Prem per veure més contingut per a tu