Girona, Temps de Flors tindrà 137 projectes en 109 espais i només es regarà el dia del muntatge

Es van arribar a tenir cinc plans per fer l'exposició sí o sí malgrat la sequera

Estarà farcit de plantes autòctones i adaptades a climes secs

Es faran servir esponges a les arrels que aguanten la humitat i es tenen dipòsits plens d'aigua de pluja per si s'han d'utilitzar

S'avança mitja hora l'obertura diària per adaptar-se a l'arribada dels visitants

Reobrirà la Casa Cúndaro, la Torre Gironella, el Palau de Caramany i l'església de Sant Martí Sacosta

Imatge d'arxiu de Temps de Flors.

Imatge d'arxiu de Temps de Flors. / Marc Martí Font

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Girona, Temps de Flors arriba aquest mes de maig a la seva 69a edició amb 137 muntatges i 109 espais en setze barris de la ciutat.

La vicealcaldessa de promoció Econòmica, Gemma Geis i Carreras, ha explicat que al mes de desembre quan es va començar a plantejar seriosament la mostra foral d'aquest any, va tenir clar que sí o sí, es farà la mostra malgrat la sequera i que caldria adaptar-se com fos i demostrar que la ciutat pot ser "innovadora" i modèlica". Es van preparar cinc plans segons la situació que hi hagués entre l'11 i el 19 de maig, quan se celebra la mostra.

A causa de l’estat d’excepcionalitat per sequera, l’Ajuntament de Girona i l’organització del festival han implantat diverses mesures. Per una banda, s’ha posat un èmfasi especial en l’elecció de les flors i de les plantes i s’han seleccionat aquelles que requereixen menys aigua per al seu manteniment. S’han prioritzat les espècies autòctones i les plantes adaptades a climes secs, reduint així significativament la demanda d’aigua.

Així mateix, s’ha donat espai i visibilitat a les flors seques i preservades, que a part de ser una alternativa duradora i de baix manteniment, també ressalten per la seva bellesa en diferents formes i textures.

 Per altra banda, no es regarà durant els dies de l’exposició floral. Només es regarà el dia del muntatge per preparar les flors i les plantes i es farà amb aigua provinent de la pluja i recollida amb dipòsits que recullen l'aigua pluvial del teulat del magatzem de les brigades municipals, al polígon Mas Xirgu. A més, es facilitarà als encarregats dels muntatges unes esponges que aguanten la humitat especials que garantiran la humitat necessària a la flor perquè es conservi durant cada dia de l’exposició, tal com va avançar Diari de Girona.

Enguany Temps de Flors arriba a setze barris: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme-Vista Alegre, Devesa-Güell, Eixample, Mas Ramada, Mercadal, Montilivi, Palau-sacosta, Pedreres-Fora Muralla, Pla de Palau-Sant Pau, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà, Torre Gironella i Vall de Sant Daniel.

Temps de Flors representa de la millor manera possible el tarannà creatiu de la gent de Girona i per això és un referent cultural i turístic, i a més, genera un impacte molt positiu per a diferents sectors de l'economia de la ciutat. A més, enguany, representa també la innovació entesa com a instrument per adaptar-se al context, ja que aquesta edició compta amb mètodes d'estalvi d'aigua que converteixen un esdeveniment clau per a Girona en molt més sostenible”, ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas Crous, ha subratllat que “l’esdeveniment estigui a punt d’arribar a les setanta edicions vol dir moltes coses, però sobretot que s’han teixit unes sinergies i una col·laboració molt fortes entre les diferents institucions i també es compta amb un suport molt sòlid de la societat gironina. ‘Girona, Temps de Flors’ contribueix a generar activitat econòmica a Girona i a projectar la imatge de tota la demarcació en l’àmbit internacional”.

Nous horaris

Pel que fa a l’horari, respecte a l’any passat, l’exposició obrirà mitja hora abans, amb l’objectiu d’adaptar-se als hàbits dels visitants que arriben a la ciutat en autobusos o en tren. Els espais tancats, en lloc d’obrir a les deu del matí, obriran mitja hora abans (09.30 hores). De la mateixa manera, el tancament s’avançarà una hora, és a dir, els espais tancaran a les nou del vespre. Aquest horari s’allargarà fins a les dotze de la nit els dos dissabtes i el dimecres 15 de maig dins de l’especial Flors de Nit que serveix per oferir unes hores diferents als possibles visitants que treballen durant tot el dia. L’últim dia, el diumenge 19 de maig, alguns espais exteriors començaran a desmuntar a partir de les set de la tarda.

Les escales de Sant Martí amb un muntatge floral que representa dues papallones.

Les escales de Sant Martí amb un muntatge floral que representa dues papallones. / Marc Martí

Circuit tancat

Un any més, es muntarà un circuit tancat al Barri Vell amb punts d’entrada i de sortida per tal de garantir una bona fluïdesa i intentar evitar problemes de mobilitat i circulació de persones. Hi haurà sis punts d’entrada (pujada de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats, carrer de Sant Cristòfor, pujada de Sant Domènec i plaça de Sant Domènec) i sis de sortida (pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, carrer de Sant Cristòfor, pujada de Sant Domènec i plaça de Sant Domènec). Es tracta d’un punt més de sortida i d’entrada per tal de facilitar l’accés i descongestionar el carrer de les Ballesteries.

Alhora, l’organització ha senyalitzat en els diferents plànols que es repartiran dos recorreguts accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda. Un d’ells és apte per fer amb qualsevol cadira de rodes i l’altre només amb cadires motoritzades.

En la mateixa línia, aquest any es podrà veure el projecte floral dels Banys Àrabs a través d’unes fotografies de 360º que es publicaran a la pàgina web de Temps de Flors. Es tracta d’una prova pilot que, si dona bons resultats, es realitzarà l’any que ve en més espais.  

Espais nous

Temps de Flors serveix sempre per descobrir espais nous i ensenyar-los als visitants que recorren la ciutat amb el mapa a la mà. Enguany hi haurà nous espais com ara el pati gòtic de la casa Solterra al carrer Ciutadans, el camí de la reina Ermessenda a la vall de Sant Daniel que ressegueix el riu Galligants, les voltes de la Rambla Llibertat, el carrer de l’Argenteria, el jardí del Casino de Girona al carrer Albareda i la casa de les Arts de Mas Ramada, a l’est de la ciutat.

No obstant, en aquesta edició, es recuperen alguns espais que havien estat emblemàtics i que en les darreres edicions no eren visitables. Així, respecte a les últimes edicions , es reobren diferents indrets com ara la mítica Torre Gironella, a la part alta del Jardí dels Alemanys i que, en el passat, ha estat escenari d’alguns dels muntatges més cridaners i fotografiats de tota la mostra floral. Era un dels espai preferits del desaparegut activista cultural Josep Tarrés, un dels impulsors de l’exposició floral.

L'interior de la Torre Gironella, en una imatge d'arxiu.

L'interior de la Torre Gironella, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí

També torna com a part de Temps de Flors escenaris com el Palau de Caramany, un edifici del Barri Vell de Girona declarat bé cultural d’interès nacional. És un antic casal senyorial del segle XVI que ha sobreviscut a diferents reformes i que s’ubica al número 1 de la pujada de Sant Domènec. Molt a prop també reobrirà l’església d’estil barroc Sant Martí Sacosta, un altre dels espais que sempre ha permès instal·lacions florals destacades en un ambient de reforç patrimonial gràcies a les pedres.

Finalment, també està previst que es pugui visitar la icònica casa Cúndaro, un edifici jueu al bell mig del Call i a tocar de la Catedral, que sol funcionar com a bloc d’apartaments.

Els voluntaris

Durant la presentació de l'exposició de flors que s'ha fet avui al matí, tant la vicepresidenta de la Diputació, Maria Àngels Planas, com la vicealcaldessa de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Gemma Geis i Carreras, han lloat la col·laboració de les diferents administracions amb la ciutadania que "participa altruistament i sense cobrar un euro" i que "fan un treball comunitari per donar a conèixer Girona al món" i la implicació dels comerços i la restauració. Al concurs d'aparadors hi haurà 42 participants.

Les dues han recordat que Temps de Flors també inclou activitats culturals i lúdiques i que Girona rep uns 365.000 visitants al llarg dels dies de la mostra i que això suposa un impacte econòmic d'uns 10,5 milions d'euros.