Segueix-nos a les xarxes socials:

SAFA-NYLSTAr, MEMÒRIA HISTÒRICA I SOCIAL

SAFA-NYLSTAr, MEMÒRIA HISTÒRICA I SOCIAL

Sense cap tipus de dubte Nylstar (l'antiga i històrica SAFA) té, i tindrà durant molts anys, un lloc rellevant en els llibres i documents que intentin explicar, amb rigor, la història laboral, econòmica i social de Blanes.

Durant dècades, no hi hagué una família blanenca que no tingués algun membre treballant a l'emblemàtica empresa tèxtil. Aquests últims temps, però, la tecnologia, d'una banda, i recurrents i periòdiques crisis amb oscil·lacions de demanda, de producció, eros, jubilacions, acomiadaments, etc., de l'altra, han reduït enormement el nombre de treballadors i el seu pes específic en el PIB local. També, la incidència emocional en les famílies i la societat blanenca.

De manera significativa, s'han reduït els espais i les dependències necessàries per aconseguir un funcionament optimitzat. I per això, l'immens solar que fa uns anys resultava indispensable per al seu funcionament, avui, està ple d'infraestructures, naus i magatzems semiabandonats o infrautilitzats.

Alguns d'ells, els més emblemàtics, després de l'acord al qual han arribat els propietaris i l'Ajuntament blanenc, han quedat protegits per la modificació que s'està treballant en el pla urbanístic i es conservaran al seu lloc original com a testimonis de la memòria històrica i social de Blanes. La resta tenen, però, un futur més incert. Un futur sobre el qual planen diferents possibilitats, entre elles l'enderroc i una hipotètica reconversió, ni que sigui parcial, de zona industrial en zona urbanitzable.

En el cas que aquesta darrera opció arribés a concretar-se algun dia, seria interessant que el municipi, a banda de la preservació d'estructures històriques, pogués aconseguir,també, la propietat o el dret d'ús d'algun dels espais, per destinar-los, per exemple, a activitats lúdiques o culturals. Idea, en tot cas, en la mateixa línia de la qual, des d'aquesta mateixa columna, suggeria fa uns dies, per algunes de les dependències de les també històriques (i clausurades) Caves Montferrant.

Prem per veure més contingut per a tu