Efectivament, si es consulten les hemeroteques, Cameron ja parlava d´Avatar a les rodes de premsa de Titanic, i ja apuntava que l´elaboració del projecte el portaria a no dirigir res més durant una bona temporada. L´estiu passat es va estrenar a bombo i plateret el primer tràiler del film i el resultat està a la vista de tothom: rècord absolut de descàrregues per Internet, mig món enlluernat per les possibilitats de les tres dimensions i, naturalment, la promesa d´un espectacle audiovisual que només l´autor de Mentiras arriesgadas i Steven Spielberg saben fer amb aquesta propietat. Vistes les expectatives, és fàcil imaginar-se que Avatar es menjarà amb patates totes les seves competidores a les taquilles nadalenques, sense oblidar que aquesta mateixa època s´escullen les candidates als Oscar.

I per què tan enrenou amb la filmació d´una epopeia de ciència-ficció que, al capdavall, recicla velles històries de civilitzacions alienígenes? Doncs per què Cameron integra imatge real i animada com mai s´ha vist en una pantalla.

El protagonista, un exmarine anomenat Jake Sully, és reclutat per viatjar al planeta Pandora per establir-hi una colònia humana, però no triga a descobrir que les intencions dels seus paisans són la total eradicació de la cultura nativa. Per aquest motiu, Jake s´acaba unint als habitants de Pandora a través d´una versió extraterrestre d´ell mateix (l´avatar del títol) en una guerra que té lloc per terra, mar i aire, i que canviarà el destí de la humanitat per sempre. Cameron ha comptat amb un interessant repartiment encapçalat per Sam Worthington (atenció a aquest nom: l´any que ve també estrenarà el remake de Furia de Titanes), Zoe Saldana, Sigourney Weaver (en el seu retrobament amb el director 23 anys després d´Alien), Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, C.C.H. Pounder, Peter Mensah, Laz Alonso, Stephen Lang i Wes Studi. La banda sonora és de l´autor de Titanic, James Horner.