El Servei Català de la Salut ha anunciat a l'Ajuntament de Vidreres que es queda sense el servei d'urgències nocturnes al seu Centre d'Atenció Primària (CAP), i que aquest mateix comunicat s'ha fet efectiu igualmenta d'altres municipis de la comarca de la Selva, com Sils, Anglès i Arbúcies.

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, després de guanyar les darreres eleccions autonòmiques, manifestà que els membres del Govern serien els millors; doncs bé, no tinc cap dubte que el conseller de Salut Boi Ruiz sigui el millor en el seu àmbit, essent així que el seu currículum acadèmic ho ratifica: Doctor en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i diplomat en gestió hospitalària per l'Escola d'Alta Direcció i Administració de Barcelona; en canvi, tenint en compte la forta contestació social a les conseqüències negatives de la política econòmica que està aplicant en el sector públic de la sanitat arreu de Catalunya, començo a dubtar què allò que està fent sigui verament el millor per al conjunt de catalans i catalanes, i, en concret, per als gironins i gironines, que pel que es veu s'han convertit de sobte en una mena de conillets d'assaig de les primeres mesures per tal de retallar els serveis de salut.

No deixa de ser cert que el conseller de Salut ha rebut el mandat imposat per una Llei Pressupostària que preveu un descens significatiu del pressupost general de la Generalitat d'enguany, i que el Govern català ha decidit que aquest descens al Departament de Salut ha de ser del deu per cent. Doncs bé, no tinc cap dubte que el conseller de Salut Boi Ruiz, que té una àmplia experiència al sector docent com a professor de pregrau i postgrau d'economia de la salut i gestió empresarial sanitària de la UAB-Fundació Doctor Robert, la Universitat de Barcelona, ESADE, EADA i UIC, sigui el millor per tal d'executar aquesta decisió governamental; ara bé, tenint en compte que aquesta retallada del deu per cent en el pressupost de la sanitat pública catalana respon a una decisió autònoma en l'acompliment d'una imposició del Ministeri d'Economia i Hisenda de l'Estat espanyol de reduir el dèficit català per al 2011 fins a l'equivalent a l'1,3% del PIB català, la qual imposició no ha esta acompanyada, d'una manera totalment sorprenent, per l'acompliment de l'obligació que té l'Estat espanyol de pagar a la Generalitat de Catalunya 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat, començo a dubtar que retallar el deu per cent en sectors bàsics com sanitat i educació a Catalunya sigui verament el millor per al conjunt de catalans i catalanes.

Tenint en compte a més que el Conseller d'Economia Andreu Mas-Collell manifestà, fa dos mesos, que la tresoreria estava "en ordre", començo a dubtar que la reducció de la despesa líquida del deu per cent en sanitat i educació sigui verament el millor, sobretot si pensem que l'origen de tot plegat està en això que anomenem "mercats", i que, net i pelat, no és més que un piló d'especuladors que dicten la seva llei, feren fa un temps una estafa de dimensió mundial, foren rescatats amb quantitats ingents de diners públics, i ara, un cop han estat rescatats pels Estats, imposen a aquests mateixos Estats condicions draconianes i els amenacen que o són solvents o no els deixaran els diners que ara ells tenen (diners de procedència pública). Per tant, començo a dubtar que fer pagar al conjunt de la ciutadania les conseqüències mitjançant retallades en sanitat i educació sigui verament el millor.

L'insigne metge sud-africà Christian Barnard, que realitzà amb èxit el primer trasplantament de cor, escriví: "He d'intentar-ho, he de tractar de fer-ho el millor que pugui. Aqueix home té necessitat de mi". Els catalans van elegir de manera majoritària CiU a les darreres eleccions perquè, entre d'altres raons, consideraven que seria el millor per al país. De ben segur que el conseller de Salut Boi Ruiz és el millor en el seu àmbit, però tal vegada aquestes retallades a la nostra salut no sigui verament el millor. Sóc del parer que convindria que el conseller de Salut restés tot sol dins el seu despatx, encara que fos un instant, i reflexionés un xic com a metge, per fer-ho el millor que pugui, perquè els catalans i catalanes tenen necessitat d'ell. El camí de la vida pública, un cop se n'ha sortit per un viarany tal vegada equivocat per no ser aquest el moment adient, sempre disposa d'altres dreceres per retornar al bon camí. Tan sols caldria que pensés, tal com digué en una ocasió el gran metge Christian Barnard, que el cor de les persones no és un simple múscul, essent així que el cor de les persones té quelcom de místic, de poètic. Caldria, doncs, que el conseller de Salut fes pel cor dels catalans el millor que pugui. Tant de bo!