Un vaixell pesquer es va enfonsar ahir a la matinada al port de Sant Feliu de Guíxols i va obligar a adoptar els protocols per evitar que el fuel de l'embarcació s'escampés a la platja.

A les tres de la matinada els Bombers de la Generalitat van rebre un avís que un pesquer de tipus palangre construït amb fusta s'estava enfonsant. Ràpidament dues dotacions del cos es van desplaçar fins al lloc dels fets per fer-se càrrec de la situació. Els Mossos d'Esquadra i la policia local van fer tasques de suport. També van enviar equips d'activitats subaquàtiques que van estar comprovant l'estat de la fuita de fuel.

El vaixell, de nom Ankapema, tenia quinze metres d'eslora i capacitat per a 2.000 litres de combustible. La nau s'ha enfonsat en una zona poc profunda de la instal·lació portuària, prop de la benzinera.

Tan bon punt van arribar els equips de rescat van instal·lar dues bombes d'aigua per absorbir la que estava entrant al buc, però tot i això no van poder evitar que la nau acabés enfontsant-se i escampant el fuel pel port.

Davant aquesta situació els equps d'emergència i el personal del club nàutic van instal·lar barreres protectores per evitar que el cru sobrepassés el port i s'escampés a la platja.

Malgrat les barrers una petita quantitat de fuel es va escapar sense perill per a les persones.

Davant la possibilitat que puguessin arribar galetes de chapapote a la platja la Creu Roja va hissar la bandera groga de precaució pels banyistes. Tot i això fonts de l'entitat van explicar que no va arribar fuel a la platja ja que sinó la bandera que s'hagués posat seria la vermella que prohibeix el bany de manera taxativa.

Per evitar qualsevol tipus d'incidència, però, els socorristes de la Platja de Sant Feliu van estar fent un seguiment de la situació durant tot el dia.

Segons va explicar protecció civil l'embarcació va picar amb una pedra a la zona del far, a l'escullera del port per fora, quan entrava a la instal·lació la nit de dissabte a diumenge. L'embarcació venia de capturar uns 500 kg de peix espasa.

El patró va aconseguir portar el vaixell fins al port i momentàniament el va mantenir surant recalant-lo a través d'una mena de banqueta. Per evitar que s'enfonsés també es va intentar calçar l'embarcació amb bosses pneumàtiques.

Per sort en el moment de l'enfonsament no hi havia cap persona a bord i per tant no es va haver de lamentar danys personals.

Pla d'alerta

Davant els fets del port de Sant Feliu, la Direcció General de Protecció Civil del Govern va activar el pla d'emergències per contaminació marina, el CAMCAT.

Els operaris de protecció civil van iniciar la dissolució de la taca de fuel amb productes biodegradables i processos mecànics de batut amb hèlixs. A més també van instal·lar uns 10.000 metres quadrats de barreres per evitar l'escampament del combustible.

El consistori de Sant Feliu de Guíxols va enviar una grua de grans dimensions que va aconseguir fer reflotar el pesquer enfonsat cap a la tarda i diversos regidors s'hi van desplaçar.

Malgrat l'incident el port esportiu va operar amb normalitat i només es va haver de tancar la dàrsena on es va enfonsar el vaixell i a on els equips de rescat estaven treballant per reflotar-lo i controlar la fuita de fuel.

S'apunta a una distracció

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, va explicar que l'incident s'hauria produït per una distracció del patró de l'embarcació, que va topar amb unes roques quan entrava a port. Segons Albó, va xocar contra uns blocs antics que fan d'escull que hi ha a la bocana del port. Com a conseqüència de la topada, es va obrir una via d'aigua a la proa que va començar a enfonsar el vaixell.

"Al mar no han arribat els 2.500 litres de gasoil, la majoria continuen al dipòsit", va detallar Albó, que va assegurar que les conseqüències de l'accident haurien estat nefastes si el vaixell s'hagués enfonsat a la bocana perquè hauria complicat la contenció de la fuita.

L'últim cas, l'any passat

Aquest no és el primer incident que té un vaixell al port de Sant Feliu de Guíxols. L'últim va ser fa un any quan l'Elvira, una embarcació de l'associació palamosina la Mar d'Amics, es va enfonsar deixant anar fuel que, com en el cas d'ahir, no va acabar d'arribar a la platja.