Segueix-nos a les xarxes socials:

El Govern protegeix el jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontós

En la categoria de zona arqueològica se l'ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

El Govern protegeix el jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontósdiari de girona

El Govern va acordar ahir declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Mas Castellar, a Pontós.

Es tracta d'un nucli de població d'origen local amb contactes directes amb el nucli d'Empúries entre els segles VII i II aC. Valoren que és excepcional per comprendre la interacció entre les poblacions locals de la zona i els foceus establerts a les colònies d'Emporion i Rhode, i permet endinsar-se en la història de la colonització grega de la conca mediterrània i en el seu impacte en les poblacions autòctones.

La seva vàlua científica i patrimonial, l'estat de conservació i el seu potencial de recerca es consideren clau per comprendre les estructures de producció agropecuària a la zona i, per extensió, al conjunt del món ibèric septentrional, però també per entendre les relacions i la interacció entre la població autòctona i els foceus que s'hi van establir.

El jaciment està situat al terme de Pontós, a disset quilòmetres de la costa. Consta d'un poblat fortificat d'època ibèrica plena (425-375 aC) i un de rural obert (250-180 aC); també hi ha indicis documentats d'estructures de construcció del segle IV aC, pendents d'excavació; agrupació de sitges reblertes de materials que mostren un ús continu en totes les fases del jaciment (650-180 aC), i restes arqueològiques aïllades al nord, est i oest, entre les quals unes estructures murals de principis del s. II aC, prop d'una font al marge de l'Àlguema.

Prem per veure més contingut per a tu