Segueix-nos a les xarxes socials:

La Basílica recupera la làmpada del XIX

La peça que inicialment il·luminava amb espelmes va ser retirada fa uns mesos per ser sotmesa a una revisió, neteja i restauració. L'actuació s'emmarca en el projecte per anar recuperant el patrimoni del temple, com els vitralls

La Basílica recupera la làmpada del XIX

La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries torna a lluir la làmpada d'aranya principal de l'altar major, del segle XIX, després d'haver estat objecte d'una intervenció completa de neteja i reparació. És la darrera actuació per preservar el patrimoni del temple. Una de les principals és la recuperació d'antics vitralls i la creació de nous.

La làmpada es va retirar el mes d'agost. Es va desmuntar per a una intervenció de neteja i reparació de tots els seus elements metàl·lics de ferro i de llautó, així com d'una revisió i reparació del cablejat elèctric i del sistema d'il·luminació, a càrrec de l'empresa especialitzada Cromats Encesa de Girona. La intervenció ha estat promoguda per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i per la Parròquia de Santa Maria, i ha consistit en el desmuntatge, neteja, reparació completa i muntatge final novament in situ de la làmpada d'aranya principal que penja a la nau central de la Basílica, respectant tots els elements ornamentals i peces originals i sota la supervisió tècnica municipal durant tot el procés. Es tracta d'una làmpada d'aranya realitzada probablement a mitjans del segle XIX i que apareix ja en les fotografies de l'àlbum Rubaudonadeu de l'interior del temple fetes pel fotògraf Josep Maria Cañellas els anys 1888 i 1889, així com en les fotos realitzades per Valentí Fargnoli durant els anys 20 i 30 del segle XX, ha informat l'àrea de Cultura. Inicialment funcionava amb espelmes en lloc de bombetes i s'encenien manualment. La intervenció de neteja i reparació completes de la làmpada d'aranya principal de la Basílica s'afegeix a la resta d'actuacions i intervencions de neteja, restauració i reparació realitzades enguany per la Parròquia de Santa Maria i l'Ajuntament de Castelló d'Empúries de diversos béns i elements del patrimoni artístic castelloní, com ara els vitralls de les capelles de Sant Llorenç i de la Sang de la Basílica de Santa Maria.

Prem per veure més contingut per a tu