Segueix-nos a les xarxes socials:

Sis-cents escolars anellen les cries de cigonyes del Parc del Castell de Peralada

Els alumnes estan participant a la Jornada Escolar als jardins on crien les aus des de 1998

Anellament cigonyes al Castell de Peralada

5

Sis-cents escolars de la comarca participen fins al migdia a la Jornada Escola d'Anellament de pollets de Cigonyes al Parc del Castell de Peralada. S'integra dins la Setmana de la Natura. L'activitat es porta a terme des de fa set anys per sensibilitzar i acostar el món de la cigonya als més petits.

Escolars de 3 a 12 anys de 14 centres de la comarca s'han agrupat des de primera hora del matí Castell. Els petits poden tocar i veure de prop com es porta a terme el procés amb les cigonyes que han nascut al parc del Castell en un espai a la part baixa dels jardins.

Les protagonistes són les cigonyes, les cries que els experts col·loquen al centre de petites rotllanes amb els escolars. Poden veure tot el procés d'anellament, fer preguntes i fins i tot tocar-les. A més, ho fan a tocar d'on es van reintroduir fa més de vint anys. Poden veure els nius mentre les aus sobrevolen el recinte.

La reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) va néixer el 1996 per iniciativa de la família Suqué-Mateu. Amb la col·laboració del llavors director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Caceres, a Extremadura. Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat amb l’objectiu que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent.

El programa de reintroducció va ser un èxit i el 2011 la Fundació Castell de Peralada va començar a organitzar les jornade. Les cries acabades de néixer d’aquestes aus al Parc tot seguint les indicacions de Jordi Sargatal i Oriol Clarabuch, ornitòlegs i, Jaume Bosch, conservador del Parc s'anellen. L’anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d’alumini del departament de Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l’indret on s’anellen.

L'activitat inclou un programa pedagògic que demana als alumnes i professors fer un treball previ a les aules seguint un material educatiu que els subministrem des de Fundació Peralada per conèixer les cigonyes, i on l’alumne ha de complimentar una fitxa pedagògica a més de fer un dibuix d’una cigonya. Un dibuix que divendres vinent concorrerà en un concurs del qual l’organització de l’esdeveniment en triarà els tres millors i atorgarà uns premis durant la Jornada. L’objectiu de tot plegat, és despertar en l’alumne l’amor per la natura i pels animals, alhora que gaudir d’un dia de treball de camp a l’aire lliure.

Prem per veure més contingut per a tu