Segueix-nos a les xarxes socials:

Estudiants d'ESO fan memòria a avis amb Alzheimer amb la música

La iniciativa s'emmarca en un projecte de l'Institut Ramon Muntaner que ha rebut el Premi Inclusió Alt Empordà del Consell Comarcal La proposta es desenvolupa a través de la música

Estudiants d'ESO fan memòria a avis amb Alzheimer amb la músicaconsell comarcal

Un projecte de l'institut Ramon Muntaner de Figueres ha apropat estudiants als avis usuaris del centre de dia l'Associació de Malalts d'Alzheimer a través de la música. Els joves han buscat les músiques de l'època dels avis i han après a ballar-les i els ha ajudat a recordar. El projecte ha estat guardonat amb el Premi Inclusió Alt Empordà i s'ha difós a xarxes un vídeo que explica la iniciativa.

A l'hora de música els alumnes de segon d'ESO preparen unes cançons teatralitzades que siguin de l'època i que encaixi amb els avis usuaris de l'associació. Ho explica en el vídeo la professora Mercè Martí. Valsos o boleros es converteixen en el repertori sempre que permetin la participació tant de l'estudiant com de la persona gran.

Un dels alumnes, Bilal Ajenoui, relata que «anem a ajudar la gent que té Alzheimer, a recordar com eren petits ensenyant-los les músiques que tenien ells». Alhora, els joves aprenen d'aquestes persones. Sofian Tanver explica que «vas allà, cantes, balles i és molt bonic ballar i veure les cançons de la seva generació, com vivien».

La professora explica que «eren alumnes que veien una persona gran i era com si fos d'un planeta diferent». Amb el projecte es dona confiança a l'alumne que guanya empatia amb els altres.

«Ara són capaços d'estimar la gent gran, emocionar-se amb un somriure, traquil·lament agafar la mà a un avi», remarca, de la seva banda, Mercè Martí.

Hajar El Ayadih, un altre dels participants, destaca que han gaudit molt i que «m'agrada perquè quan entres et fan petons, abraçades, i et recorden els teus avis». Per la professora, «el fet de saber que algú els necessita els omple moltíssim». I a més, l'escola ha rebut el premi, un element més que dona forces als estudiants i valora l'esforç.

El Premi Inclusió 2018, a banda de l'ajut econòmic, comporta una campanya de difusió per donar a conèixer el projecte guanyador. El projecte «Música x recordar» s'ha difós a través de les xarxes socials amb l'objectiu de posar èmfasi en la necessitat de projectes cohesionadors com el que es representa. Allà intervenen la professora i alguns alumnes.

200 avis i 60 alumnes

El projecte s'ha ofert durant el curs 2018-2019 a joves estudiants d'ESO. Han participat 60 alumnes de segon i tercer de l'Institut Ramon Muntaner i unes 200 persones grans usuàries del centre de dia de l'Associació de Malalts d'Alzheimer.

El Concurs, remarquen des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, té com a objectiu fer emergir iniciatives innovadores en l'àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori. S'emmarca en el Pla d'Inclusió i Cohesió Social de l'Alt Empordà. El 2018 va ser la sisena edició de la convocatòria.

Prem per veure més contingut per a tu