Segueix-nos a les xarxes socials:

Les dunes recuperades a Sant Pere frenen els efectes del «Gloria»

Els treballs de conservació d'aquest ecosistema, dins el Parc Natural dels Aiguamolls, evidencien la importància de preservar els espais naturals Costes avalua els danys del temporal a Empúries

Les dunes recuperades a Sant Pere frenen els efectes del «Gloria»diputació de girona

Els treballs de consevació i recuperació de les dunes litorals a Sant Pere Pescador, des de la platja del Cortal de la Vila fins al Riuet, ha permès mitigar els efectes del temporal Gloria en aquesta zona del Gloria Parc Natural dels Aiguamolls. El Departament de Territori i Sostenibilitat , la Diputació de Girona i la Fundació La Caixa han impulsat actuacions de protecció i captació de sorres per recuperar i preservar l'ecosistema dunar.

En poc més de tres mesos, aquest ecosistema s'ha recuperat suficientment per poder mitigar els efectes del temporal. La diputada delegada de Medi Ambient a la Diputació de Girona, Anna Barnadas, va assegurar ahir en una visita a les dunes que les solucions basades en la natura són «l'única manera» d'enfrontar-nos al canvi climàtic. Les accions desenvolupades són solucions basades en la natura, que permeten a l'ecosistema ser més resistent i resilient als efectes negatius del canvi climàtic i així poder garantir l'ecosistema dunar.

En aquestes actuacions, el Parc Natural hi ha invertit 3.000 euros més el temps de la seva brigada per fer-hi els treballs, mentre que la Diputació de Girona i La Caixa, en el marc del seu conveni, han destinat més de 44.000 euros a la recuperació del sistema dunar a Sant Pere Pescador i Colera. La Caixa té previst destinar 15.000 euros més en la reparació dels captadors que han quedat malmesos pel temporal.

Per la seva banda, el director del Parc Natural dels Aiguamolls, Sergi Romero, en declaracions a l'ACN, va destacar la importància de conservar la sorra i realitzar una neteja de platja que sigui eficient. «La sorra val or», va dir, i va assegurar que cal fixar-la amb dunes per evitar que es desplaci amb el vent i els temporals.

A la visita també hi va assistir l'alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, i el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer.

La Direcció General de Costes va visitar ahir els danys a les platges d'Empúries on el temporal va enfonsar un tram del passeig peatonal. Els representants de l'Estat s'han compromès, segons va infomar Ràdio l'Escala, a assumir els més de 200.000 euros i la reparació abans de l'estiu.

L'Escala, pendent de reparacions

L'alcalde, Víctor Puga, va constatar que al litoral hi ha moltes afectacions però que Empúries podria ser una de les prioritats per la singularitat de l'indret. Victor Puga va aprofitar per reivindicar de nou mesures per aturar la regressió de la sorra a les platges d'Empúries.

Segons va explicar a l'emissora local, els responsables de Costes a Girona tenen un estudi que planteja diferents opcions com la possibilitat de retirar l'espigó construït a Sant Martí que dificultaria la regeneració de les platges. Esperen una reunió a Madrid per posar sobre la taula la problemàtica i les possibles solucions.

Reparacions a Cadaqués

A Cadaqués, els serveis tècnics municipals, han aprofitat que el nivell del mar està baix a causa del fenomen de les mineves per reparar danys al litoral. L'alcaldessa està previst que es reuneixi avui amb responsables de l'Estat per conèixer les ajudes per reparar el seu litoral. Aquí els danys superarien els 900.000 euros.

Prem per veure més contingut per a tu