Segueix-nos a les xarxes socials:

La CE reconeix que el Govern ha fet una tisorada de "proporcions inèdites"

Mas interpreta el reconeixement de Brussel·les com un "aval a les polítiques d'austeritat"

La CE reconeix que el Govern ha fet una tisorada de "proporcions inèdites"acn

La Comissió Europea reconeix que la Generalitat ha fet ja "una retallada de proporcions inèdites" i un "esforç enorme" que està sent "diferent" al de la resta d'autonomies. Brussel·les matisa així la seva alerta que les comunitats poden "posar en perill" la solvència de l'Estat espanyol. L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, havia demanat a Zapatero que colli les autonomies imposant-los un sostre de despesa per llei, però ahir el seu portaveu, Amadeu Altafaj, va aclarir que Brussel·les "evidentment té en compte" i "valora" que "l'Executiu català hagi presentat una retallada del 10% del pressupost".

Precisament la CE havia picat el crostó aquest dimarts a les comunitats sense diferenciar Catalunya de la resta ni tenir en compte el deute que el Govern espanyol no li paga (1.450 milions d'euros del fons de competitivitat, inversions en infraestructures i traspàs d'actius immobiliaris). Rehn va exigir al govern espanyol que "s'asseguri que l'objectiu de reducció del dèficit es compleix en tots els nivells de l'administració" i li va reclamar que "apliqui de forma estricta els mecanismes existents de control del dèficit i el deute dels governs regionals". I és que Brussel·les tem que l'Estat incompleixi la reducció del dèficit públic que li ha promès: calcula que aquest 2011 li faltaran tres dècimes (i es quedarà en el 6,3%del PIB), però que l'any que ve els seus números vermells es mantindran encara un punt per sobre del previst, en el 5,3%.

D'altra banda, l'agència de rating Fitch va admetre que algunes comunitats autònomes espanyoles estan fent esforços per reduir el dèficit, però els va demanar que continuïn treballant per arribar als objectius. En una nota, Ficht va alertar que, d'acord amb els informes del Ministeri d'Economia, altres comunitats encara havien de demostrar que estan reduint les despeses per aconseguir arribar a l'objectiu de l'1,3% del PIB.

La valoració

El president de la Generalitat, Artur Mas, va interpretar com un aval a les polítiques d'austeritat del Govern el fet que la Comissió Europea hagi reconegut l'esforç de "proporcions inèdites" que estan fent per reduir el dèficit.

"Esperona i és una mostra de confiança", va remarcar durant la clausura de l'assemblea general de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. El president sosté que la Unió Europea sap que a Catalunya "s'estan començant a fer les coses des d'una òptica en la qual l'esforç d'austeritat i estalvi és molt considerable".

"Això no ho diem des d'aquí, no ho diem des d'Emmerletar, no, ho diem des de Lleida, no ho diem des de Barcelona -va continuar- ho diu el responsable de la CE que vigila els països sobre com estan complint els seus dèficits".

Segons Mas, aquest "aval" de la CE significa que "s'estan fent els deures com a país i que els que vigilen Catalunya ho aprecien".

Prem per veure més contingut per a tu