Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Bombers alerten que la situació al bosc és "extremadament complexa" i que els preocupa l'Empordà

Avisen que diverses zones de Catalunya tenen "risc de patir incendis com els de Tenerife"

Els Bombers alerten que la situació al bosc és "extremadament complexa" i que els preocupa l'EmpordàAndrés Gutiérrez / El Día

El cap dels Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) i inspector dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, alerta que la situació al bosc és "extremadament complexa" i el risc d'incendi, fins que no baixi l'onada de calor, és "arreu de Catalunya". A més, ha avisat que "Catalunya té risc" de patir incendis com el de Tenerife, ja estabilitzat, que ha cremat gairebé 15.000 hectàrees en un perímetre de 90 quilòmetres.

Així ho ha afirmat a Catalunya Ràdio, on ha explicat que els boscos estan "estressats" per la situació de calor i sequera. "Realment la pressió que el canvi climàtic està posant és molt gran i el problema no està en la meteorologia, està en els boscos", ha indicat. Segons ell, aquests dies de calor els preocupa "tot el país" però ha admès que hi ha zones a Catalunya que són "especialment sensibles". En aquest sentit, ha apuntat a l'Empordà, el Garraf-Penedès i l'interior de les Terres de l'Ebre.

"Són les tres zones que més ens preocupen", ha afirmat. Castellnou ha concretat que la més crítica és la de Garraf-Penedès perquè és la més seca i que està patint un episodi "extremadament complicat". Per contra, els està jugant a favor que aquests dies no està fent molt de vent. D'altra banda, ha assenyalat que ja no hi ha "record" de les pluges de maig i juny, que sí que van ajudar a afrontar l'inici d'estiu.

Castellnou ha advertit que la denominada regla 30-30-30, en al·lusió a una temperatura per sobre de 30 °C, humitat relativa per sota del 30% i vent de més de 30 km/h, està desfasada: "Els anys 90 marcava incendi forestal, però actualment aquests 30-30-30 els tenim cada dia d'estiu". Ha afirmat que Catalunya té temperatures cada dia per sobre dels 30 graus, que la humitat baixa fins al 12% però que l'anticicló i les altes pressions estan "aixafant les marinades", per la qual cosa els vents no passen dels 15 km/h.

Prem per veure més contingut per a tu