Els Bombers alerten que la situació al bosc és "extremadament complexa" i que els preocupa l'Empordà

Avisen que diverses zones de Catalunya tenen "risc de patir incendis com els de Tenerife"

Ciutadans intenten frenar l'avanç de les flames de l'incendi de Tenerife.

Ciutadans intenten frenar l'avanç de les flames de l'incendi de Tenerife. / Andrés Gutiérrez / El Día

Europa Press

El cap dels Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) i inspector dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, alerta que la situació al bosc és "extremadament complexa" i el risc d'incendi, fins que no baixi l'onada de calor, és "arreu de Catalunya". A més, ha avisat que "Catalunya té risc" de patir incendis com el de Tenerife, ja estabilitzat, que ha cremat gairebé 15.000 hectàrees en un perímetre de 90 quilòmetres.

Així ho ha afirmat a Catalunya Ràdio, on ha explicat que els boscos estan "estressats" per la situació de calor i sequera. "Realment la pressió que el canvi climàtic està posant és molt gran i el problema no està en la meteorologia, està en els boscos", ha indicat. Segons ell, aquests dies de calor els preocupa "tot el país" però ha admès que hi ha zones a Catalunya que són "especialment sensibles". En aquest sentit, ha apuntat a l'Empordà, el Garraf-Penedès i l'interior de les Terres de l'Ebre.

"Són les tres zones que més ens preocupen", ha afirmat. Castellnou ha concretat que la més crítica és la de Garraf-Penedès perquè és la més seca i que està patint un episodi "extremadament complicat". Per contra, els està jugant a favor que aquests dies no està fent molt de vent. D'altra banda, ha assenyalat que ja no hi ha "record" de les pluges de maig i juny, que sí que van ajudar a afrontar l'inici d'estiu.

Castellnou ha advertit que la denominada regla 30-30-30, en al·lusió a una temperatura per sobre de 30 °C, humitat relativa per sota del 30% i vent de més de 30 km/h, està desfasada: "Els anys 90 marcava incendi forestal, però actualment aquests 30-30-30 els tenim cada dia d'estiu". Ha afirmat que Catalunya té temperatures cada dia per sobre dels 30 graus, que la humitat baixa fins al 12% però que l'anticicló i les altes pressions estan "aixafant les marinades", per la qual cosa els vents no passen dels 15 km/h.