Segueix-nos a les xarxes socials:

Enderroquen dues finques protegides pel retard del pla de patrimoni de Blanes

Dues finques situades al carrer Doctor Xavier Brunet de Blanes que van estar protegides per la suspensió de llicències prèvia a l´elaboració del Pla Especial de Protecció del Patrimoni desapareixeran en breu del paisatge blanenc. De fet, una ja ho ha fet: la casa emplaçada al número 13 de l´esmentat carrer, va caure a terra la setmana passada. És previsible que en pocs dies enderroquin també la finca emplaçada al número dos d´aquest vial, l´antiga masia que durant els anys 60 va allotjar la discoteca El Celler. Aquesta segona casa, obra de l´arquitecte blanenc Esteve Rocafort, va ser construida a finals del segle XVIII. La casa ja ha estat envoltada amb reixes protectores i la setmana passada es podia veure com s´hi portaven a terme els treballs de buidatge.

Totes dues finques, juntament amb tres més del mateix carrer -els números 15, 17 i 4- van estar protegides des de setembre de 2004 fins l´octubre de 2006 per una suspensió de llicències d´enderrocament. Un cop extinguida la suspensió el passat octubre, el ple de Blanes va aprovar un inventari que comprenia un centenar d´edificis considerats històrics i que calia protegir a l´espera que la comissió de Patrimoni atorgui el vistiplau al Pla de Protecció, la redacció del qual va començar el 2002. L´elaboració d´aquest catàleg, encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya, no va ser satisfactòria i el projecte es va encallar.

Recentment, el regidor de Cultura de Blanes, Joaquim Valls, va lamentar que el consitori hagués rebut diverses demandes de llicències d´enderrocament que afectaven alguns d´aquests edificis que Blanes pretenia protegir. Amb l´extinció de la suspensió de llicències, al consistori blanenc no li queda cap recurs per evitar que els propietaris, temptats pels alts preus del sòl al centre de la vila -al solar de l´antiga discoteca El Celler s´hi erigirà un bloc de pisos-, demanin permís per enderrocar les finques.

L´aprovació per part del consistori blanenc d´un plec de mesures per fomentar la inversió en finques d´interès patrimonial sembla no ser suficient perquè els propietaris d´aquestes finques optin per mantenir-les en peu. Des del passat 8 de febrer, Blanes bonifica el 100% de l´impost de construcció en obres que tinguin com a objectiu la restauració de finques històriques o bé la construcció de noves que conservin, restaurin o bé recuperin elements d´interès arquitectònic.

Prem per veure més contingut per a tu