Segueix-nos a les xarxes socials:

Un clam unànime contra la violència de gènere

Les comarques gironines se sumen als actes de rebuig de la violència contra les dones

Un clam unànime contra la violència de gèneremarc martí

Municipis i institucions de les comarques gironines van afegir-se ahir a les mobilitzacions convocades en el Dia Mundial contra la Violència de Gènere. I és que aquesta és una xacra que no troba aturador. Segons dades recollides fins aquest passat mes d'octubre, al voltant de 12.000 dones han denunciat casos de violència masclista a Catalunya i el telèfon d'atenció a aquestes víctimes ha acumulat 9.851 trucades fins a aquest mateix mes, amb una mitjana de 985 consultes telefòniques mensuals. Així ho va explicar la consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, durant la presentació d'una campanya de sensibilització i prevenció d'aquest tipus de violència entre els adolescents. La consellera va indicar que hi ha certa tendència a la baixa en el nombre de denúncies, ja que el 2008 van ser 15.500.

Tot i això, des de començament d'any una desena de dones han mort a Catalunya -el 2008 van ser 12 durant tot l'any- com a conseqüència de la violència masclista, una xifra "excessivament alta", segons Capdevila. De moment, les trucades al 900 900 120 són inferiors a les del 2008, quan se'n van acumular 10.500 i la mitjana mensual també és menor, ja que l'any passat va rebre 1.050 consultes al mes. El 90% de les peticions estan relacionades amb la violència en la parella i el 86,5% es refereixen a casos de violència psicològica.

Per edats, el 16% de les trucades corresponen a persones d'entre 19 i 30 anys, i l'1,7% a menors d'edat. El telèfon no només recull consultes de dones, sinó que també ha atès un 5,6% d'homes.

A Girona, l'alcaldessa, Anna Pagans, el delegat del Govern, Jordi Martinoy, el president de la Diputació, Enric Vilert, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Esperança Permanyer, i representants d'altres institucions van guardar ahir un minut de silenci a la plaça del Vi en record de les víctimes de la violència sexista.

Prem per veure més contingut per a tu