Segueix-nos a les xarxes socials:

Un registre de sol·licitants d'habitatge protegit n'aclarirà la demanda real

És d'àmbit català però amb opció de gestió municipal, que ja han triat deu consistoris gironins

"Fins ara hem anat una mica a les palpentes a l'hora de conèixer la demanda real d'habitatge protegit a Catalunya", admetia ahir a Girona la secretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla. És a dir, que en aquests moments no se sap del tot quantes persones o famílies voldrien i podrien accedir a habitatges de protecció oficial, encara que la llei pel dret a l'habitatge apunta que a les comarques gironines el número seria d'uns 15.000. Aquesta llei, del 2007, preveia la creació d'un registre únic de sol·licitants de protecció oficial a Catalunya, que finalment es va posar en marxa la setmana passada i que ahir Trilla va presentar a Girona al costat de la directora a la demarcació de l'empresa pública Adigsa, Cristina Andreu. El registre ha de permetre deixar d'anar a les palpentes i els ajuntaments que ho vulguin en podran fer una gestió municipal. De moment, s'hi han apuntat deu consistoris gironins.

Si fins ara els ciutadans sol·licitaven accedir a un pis de protecció oficial quan s'assabentaven que se'n feia una promoció, amb el nou registre la truita es girarà: qualsevol persona que vulgui optar a aquest tipus de vivendes haurà d'estar inscrita al registre, a partir de la qual cosa si compleix els requisits (estar empadronat a Catalunya i no sobrepassar la renda màxima) i segons les seves preferències (lloguer o compra, i municipi on estigui empadronat i com a molt dos més que triïi) entrarà automàticament a formar part d'una llista provisional quan hi hagi una oferta que s'hi ajusti.

Després d'això, es farà una llista definitiva i finalment es durà a terme el sorteig, que no serà necessari en el cas dels pisos protegits de promoció privada en sòl lliure, ni en un 30% dels de promoció privada en sòl protegit. De totes maneres, tota persona que vulgui accedir a qualsevol d'aquests pisos haurà de ser al registre únic, i fins i tot s'hi hauran d'apuntar les que fins ara ja han optat i no aconseguit un habitatge de protecció oficial.

Encara que el registre és català, els consistoris que ho decideixin podran gestionar les promocions que facin referència als seus municipis, i també decidiran si estableixen un perfil de persones per optar a uns pisos concrets o si obren la convocatòria no només a gent empadronada a la seva localitat. Quant a la gestió, implicarà, per exemple, que els sol·licitants puguin fer els tràmits al consistori mateix. De moment, hi ha deu ajuntaments gironins que signaran convenis amb Adigsa per fer aquesta gestió: Girona, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Castell-Platja d'Aro, Palafrugell, Puigcerdà, Ripoll, Santa Coloma de Farners i Banyoles.

El registre haurà de permetre saber quants pisos protegits cal construir i, "per tant, se'ns podrà exigir més", va dir Trilla. En aquest sentit, dels habitatges edificats fins ara a les comarques gironines, gran part ja estan ocupats o tenen demandants, però, va explicar Andreu, en els últims mesos sí que hi ha hagut problemes, perquè persones a qui s'havia adjudicat un pis de compra no el poden pagar o perquè pisos de compra amb concurs obert no tenen prou demandants.

Prem per veure més contingut per a tu