Segueix-nos a les xarxes socials:

Empenta per a la recerca de l'ICO Girona sobre el càncer de pulmó

Els oncòlegs espanyols bequen el gironí Joaquim Bosch per impulsar la investigació de la silibinina, una substància extreta del card marià

La Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica ha becat un metge de l´Institut Català d´Oncologia (ICO) de Girona perquè pugui aprofundir en la recerca sobre la silibinina, una substància natural que s´extreu del card marià i que s´ha demostrat que té capacitat antitumoral. L´anomenada beca d´intensificació de la Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica (SEOM), dotada amb 30.000 euros, ha recaigut en el doctor Joaquim Bosch Barrera, l´oncòleg mèdic referent en càncer de pulmó a Girona.

Amb la beca, que és la primera vegada que s´entrega, el metge quedarà alliberat de la consulta dos dies a la setmana per dedicar-los a la investigació als laboratoris de l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona, l´Idibgi, per tal d´impulsar aquesta línia de recerca sobre la substància que s´obté a partir de les llavors del card lleter o burral en què treballa des de fa temps juntament amb el Laboratori de Metabolisme i Càncer del doctor Javier Menéndez.

Els investigadors gironins van iniciar aquesta línia de recerca gràcies a una ajuda de la Fundació Roses Contra el Càncer el 2011 i després, el 2013, ja va rebre el suport econòmic de la SEOM amb una beca per a grups emergents.

Gràcies a aquests estudis previs de Bosch i Menéndez ja s´havia reportat la capacitat antitumoral d´aquesta substància natural en models cel·lulars i ratolins i, per primera vegada, també en humans.

I és que els investigadors gironins van encapçalar fa uns mesos un estudi que concloïa que uns suplements orals que contenen silibinina poden reduir entre un 70 i un 85% les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó resistents a la radioteràpia i la quimioteràpia.

El projecte becat ara per la SEOM estudiarà la combinació de la silibinina amb un medicament antiangiogènic, un fàrmac que evita que els tumors fabriquin vasos sanguinis per alimentar-se i seguir creixent.

«Volem veure si les dues substàncies es potencien entre elles per ser més eficaces contra el càncer de pulmó, estudiar des del laboratori si hi ha aquesta sinergia i a través de quin mecanisme funciona per allargar i millorar la vida del pacient», explica l´oncòleg Joaquim Bosch.

«De moment es tracta d´una recerca al laboratori que estem començant a explorar i hi treballarem durant l´any vinent, perquè tenim algunes dades preliminars que suggereixen que hi pot haver alguna activitat en aquest sentit, però cal estar-ne segurs abans de fer un assaig clínic», indica el doctor.

Bosch destaca que la Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica hagi apostat per la recerca en càncer de pulmó, «un tumor que encara està molt estigmatitzat i amb poques opcions terapèutiques, perquè s´estan fent molts avenços però encara estem lluny d´altres càncers amb millor pronòstic, com el de mama».

Prem per veure més contingut per a tu