El viatge d'una persona és un itinerari d'anada i tornada, entre el passat i el present. Aquest és el cas del Dani, el protagonista de la segona novel·la d'Albert Espinosa 'Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue'm vine' (Rosa dels Vents), a qui el món que l'envolta es desmunta quan la seva parella el deixa.

Minuts després rep la trucada d'un pare que li demana que l'ajudi a buscar el seu fill. Durant el procés, el Dani acabarà trobant-se a ell mateix. "És el millor llibre que he escrit", ha assegurat Espinosa, que afegeix que la inspiració li va venir d'una pintura del menorquí Llorenç Pons que apareix a la portada. Per Espinosa, la història parla de com conèixer una persona atura el teu món i el fa canviar i espera poder portar-la en un futur a la gran pantalla.

"L'univers premia la gent que atura móns, són els que realment el mouen", assegura Espinosa. Pel director i guionista, cada any es poden conèixer dotze persones -que Espinosa anomena "perles"- que canviaran la teva vida i n'hi ha 2 o 3 que es converteixen en "'diamants", és a dir, persones "increïbles" que deixen petjada.

Espinosa traça una línia entre diversos fars de dues illes, Capri i Menorca, que serveixen de guia als personatges de la nova novel·la. En el relat prenen especial protagonisme George i el senyor Martín, dos personatges que afloraran en els records de la infantesa del Dani i que, d'alguna manera, li van marcar la vida.

Autobiogràfic? Espinosa ho té clar. "He ajuntat tots els diamants que he trobat i els consells que m'han donat i els he donat al Dani", ha reconegut. I coincideix en tres moments vitals del protagonista de 'Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue'm vine'. Tant George com el senyor Martín estan inspirats en persones que Albert Espinosa ha conegut i, per tant, una vegada barreja ficció i realitat.

Amb aquest tercer llibre, Espinosa teixeix una relació entre protagonistes d'altres novel·les i pel·lícules. Dani, el protagonista d'aquest llibre té el mateix nom que un dels personatges de l'anterior, "'Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo'. Així mateix, Izan també és un personatge que pren importància en l'última proposta d'Espinosa i, a la vegada, és un dels protagonistes de 'Planta 4ª'.

Un bolero com inspiració

"Coneixes aquella vella cançó que diu 'Si em dius vine ho deixo tot?' Doncs sempre he pensat que li falta una part. Hauria de ser 'Si em dius vine ho deixo tot...però digues-me vine". La frase va sortir d'una noia que va interpel·lar Albert Espinosa per carrer i, malgrat que inicialment el títol de l'obra havia de ser "Estimar es conjuga en passat", l'escriptor va pensar que la suggerència de l'admiradora era més adient per la nova novel·la i el va canviar.