Un estudi realitzat des del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona defensa que la mort de Filip II de Macedònia, pare d'Alexandre el Gran, a mans del seu guardaespatlles Pausànies, l'any 336 a.C, va tenir un mòbil sexual. La mort de Filip II ha estat àmpliament tractada per investigadors de totes les èpoques però, fins ara, no havia estat considerada com a part d'una sèrie d'aspectes culturals derivats de les relacions socials, polítiques i sexuals.

Filip II va ser un militar, polític i diplomàtic, que va saber convertir un territori marginal, Macedònia, en l'època clàssica de la Grècia antiga, al centre de poder emergent més destacat del primer mil·lenni al Mediterrani fins a la pujada de Roma.

Va ser assassinat pel seu guardaespatlles de confiança, Pausànies, quan vorejava els 50 anys i durant la celebració del casament de la seva filla, Cleopatra, germana d'Alexandre el Gran. Alguns historiadors veuen la mà de la seva vídua, la reina Olímpia, en el magnicidi, i fins i tot d'altres han implicat el seu fill Alexandre, per la mala relació que tenien els mesos abans de la seva mort.

"A vegades, la millor explicació no és la més complexa. Revisant les dades, ens hem aproximat a la qüestió des d'un punt bastant diferent, com és la sexualitat dels personatges", ha explicat Antela-Bernárdez. Segons l'historiador, "sabem que Filip i Pausànies van tenir en algun moment un 'afer' amorós. Gens estrany en el marc cultural de les relacions entre homes a l'antiga Grècia".

"Sabem també que, un cop Pausànies va perdre el lloc central del cor de Filip, un aristòcrata pròxim al poder anomenat Atalo va invitar Pausànies a un banquet, i el va emborratxar i després va donar el seu cos ebri als seus servents perquè abusessin d'ell".

Els historiadors creuen que després d'aquesta agressió, Pausànies va acudir a Filip "a buscar la venjança personal i la justícia del rei", però aquest feia temps que buscava obtenir el suport d'Atalo, i sobretot, de l'aristocràcia territorial tradicional que aquest general liderava, per poder iniciar la seva campanya militar contra Pèrsia. Va ser per aquesta falta de reacció de Filip, que Pausanias va decidir venjar-se i aprofitant la celebració, va matar Filip davant tota la cort macedònia.