Segueix-nos a les xarxes socials:

El músic Artur Blasco recull en 80 DVD 1.500 cançons populars del Pirineu

L'investigador i divulgador del folklore català recopila el fons durant 50 anys de feina en diverses comarques catalanes

El músic Artur Blasco recull en 80 DVD 1.500 cançons populars del Pirineudiari de girona

El músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco va lliurar al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'obra A peu pels camins del cançoner, un treball gravat en 80 DVD que inclouen 1.500 cançons populars del Pirineu. Blasco, durant 49 anys -ara en té 81-, ha anat documentant els temes musicals recollits directament d'uns 300 cantants "informants" de 160 pobles i masies de les comarques de l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

Per al conseller Ferran Mascarell es tracta d'un treball videogràfic "excepcional" per com ha documentat "les formes de vida tradicionals del Pirineu i l'ingent treball de 50 anys que suposa". Segons el seu parer, és una tasca que ajuda a entendre que: "el nostre país també es construeix a partir del que la gent sap de si mateixa". La tasca realitzada per Artur Blasco constitueix un referent etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i la recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.

Artur Blasco és també l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l'Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l'Acordió d'Arsèguel i organitzador de la trobada d'Acordionistes del Pirineu.

La difusió d'aquest fons es farà a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d'estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com a complement a les partitures ja editades.

Alguns dels DVD es van poder veure en la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, inclòs en les activitats de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del departament de Cultura de la Generalitat.

Prem per veure més contingut per a tu