Una possible descripció de consens de la banda de rock ideal inclou cantant, una guitarra, un baixista, un teclat i un bateria. Si deixem l´ideal, es dóna per fet que la fórmula base té almenys tres peces: guitarra, baix i bateria. Però Cala Vento, la formació gironina que el 3 de juny actuarà al Festival Primavera Sound, només són dos: Aleix Turon Vilagran, de Figueres, a la guitarra, i Joan Delgado Massot, de Torroella de Montgrí, a la bateria. La veu, la posen tots dos.

La trajectòria de Cala Vento es pot resumir en uns quants moments claus. Van debutar com a banda la tardor de 2014, encara que tots dos tenien bagatge en altres grups -Bakwards, Pijama i Hot Penguins, tots ells amb cançons en anglès-, i al cap d´un any van publicar el seu primer senzill, titulat Unos poco y otros tanto; completat amb una altra peça, Treintaiuno, que, tal com s´explica al seu bandcamp, van enregistrar a l´habitació de l´Aleix amb el suport de cinc veus als coros. El gener de 2015, la formació empordanesa -encara que amb els seus membres instal·lats a Barcelona- es va classificar com una de les cinc guanyadores del concurs Converse Make Noise de Barcelona, que els va obrir la porta a treballar amb Èric Fuentes (The Unfinished Sympathy). I encara l´any passat, van quedar semifinalistes del concurs que convoca l´històric programa de Radio 3 Capitán Demo i també van arribar a la final del certamen de música emergent de Girona, INTRO.

Després d´un acabament d´any prou intens pel que fa a actuacions en directe, ara fa tres mesos, el 26 de febrer, van publicar el seu primer llarga durada amb la discogràfica BCore, la producció de Fuentes i les mescles a càrrec de Santi Garcia, als estudis Ultramarinos Costa Brava de Sant Feliu de Guíxols. Però l´estrena de l´àlbum no ha estat el seu únic gran esdeveniment d´aquest 2016, perquè al març una demo -amb quatre temes del disc de debut- els va obrir les portes a ser escollits per participar en el festival South by Southwest (SXSW) de Texas, a Austin (Estats Units).

La fórmula de presentació d´Aleix Turon i Joan Delgado al mercat discogràfic segueix els cànons clàssics, ja que han titulat l´àlbum de debut amb el nom de la banda, Cala Vento (BCore, 2016). El treball inclou deu talls de pop-rock indie, amb lletres properes i ritmes enèrgics. En cap d´elles es troba a faltar el baix.

Els barcelonins Nueva Vulcano, els granadins Los Planetas o els canadencs Japandroids apareixen com a referents de Cala Vento en totes les crítiques i, també, en la seva presentació al web de la discogràfica. De fet, la penúltima cançó del disc, Hoy es un gran día, és una referència explícita a Los Planetas, començant des del mateix títol -Un buen día és un dels hits de l´àlbum Unidad de desplazamiento- i continuant per la lletra, tal com queda clar d´entrada, a la primera estrofa: «Hoy los pájaros del parque se han puesto a cantar Planetas, la "Copa de Europa" -un altre tema estrella de la banda liderada per Jota, aquest al treball Una semana en el motor de un autobús-. Y he vuelto a pensar en ellas...».

Els directes de Cala Vento són potents, com ahir es va comprovar al Yeah Indie Club de Girona, on van actuar després d´un maig que els ha portat fins a Oviedo, Lleó, Burgos i, aquest divendres, a Barcelona. La seva agenda de concerts encara els durà a Pamplona, Madrid i Sant Sebastià abans d´aterrar, el divendres 3 de juny a la 1 del migdia, a l´escenari Martini del Primavera al Raval, el circuit del festival a la ciutat.

Aliment repeteix

La presència gironina a la propera edició del Primavera Sound no acaba aquí, ja que el programa torna a incloure el rock-punk d´Aliment, la banda de Pol Huedo, Eduard Bujalance i Ignasi Reixach. El trio ja té experiència en el festival i, tot i que coincideixen en el dia amb Cala Vento, Aliment tocarà dintre del recinte del Parc del Fòrum i per partida doble: a dos quarts de 6 de la tarda a l´escenari Pitchfork i a les 9 del vespre oferiran un unplugged al Ray-ban. El 2015, Aliment va publicar el seu segon disc, Silverback (La Castanya).