Segueix-nos a les xarxes socials:

L'estiu no és per desconnectar

Nombroses novetats editorials aporten elements de debat sobre els grans temes del nostre temps, com el futur de la democràcia

L'estiu no és per desconnectardiari de girona

Explica la filòsofa i professora Marina Garcés que la vida és un problema comú i només entomant-la així podem pensar en el futur. No obstant això, hi ha massa senyals que indiquen que la vida, avui en dia i en el món occidental, camina en direcció contrària i no és tant una ocupació col·lectiva com un conjunt de preocupacions aïllades i vivències individuals egoistes, insolidàries i consumistes. L'estat de salut de la democràcia -després d'una dècada de crisi, precarietat, auge dels populismes, impunitat financera i cor-rupció política- és al centre d'un debat que s'expressa, entre altres mitjans, en les novetats editorials. Si l'estiu és temps de novel·les per llegir a la platja o sota l'ombra d'un arbre, també és bon moment per donar una oportunitat a tot un seguit de títols que ens donen les claus per entendre el món.

Fa sis anys, el sociòleg alemany Ulrick Beck (1944-2015) va dir que, «quan s'ensorra l'ordre d'un món sencer, arriba el moment de reflexionar-hi». Aquesta frase encapçala el pròleg de La gran regressió, un projecte editorial que va posar en marxa el segell alemany Suhrkamp a final del 2015 per agrupar en un sol volum les aportacions de pensadors i assagistes d'arreu del món sobre el moment actual de la democràcia. Tal com escriu l'editor Heinrich Geiselberger, el recull «es proposa connectar amb la discussió portada a terme sobre la globalització durant els anys noranta del segle passat i donar-li continuïtat».

El volum conté les firmes de primeres espases de disciplines com la filosofia i la sociologia, incloent-hi Zygmunt Bauman, el reputat pensador polonès que va morir a principi d'aquest any. També hi ha articles, entre d'altres, de Nancy Fraser, Eva Illouz, Bruno Latour, Slavoj ?i?ek, Pankaj Mishra i, en clau catalana, de la barcelonina Marina Garcés i el gironí César Rendueles.

El llibre va néixer com a resposta a l'estat d'angoixa i estupefacció d'una Europa sacsejada pels atemptats terroristes -els atacs de París del 13 de novembre del 2015- i el tracte inhumà ofert a milers de persones que buscaven refugi a Europa procedents de països en guerra. Concebut en clau internacional, s'ha traduït a diferents idiomes, entre els quals el català, i és un símptoma de la voluntat i la necessitat de reflexionar sobre els mals que afecten la convivència i la democràcia.

En aquest reportatge es reporten un seguit de títols que analitzen els grans mals del nostre temps, des de la preocupació pel futur del projecte europeu fins a la lluita feminista, de l'emergència de figures com el controvertit Donald Trump a les conseqüències de la llarga guerra de Síria, de les reivindicacions socials d'una ciutadania abocada a la precarietat econòmica i vital a les urgències del canvi climàtic.

Parlant dels esmentats atemptats de París, Geiselberger explica que «el tractament polític, mediàtic i discursiu donat a aquests esdeveniments causava la impressió que de sobte el món reculava més enllà d'uns estàndards aconseguits amb dures lluites i que s'havien donat per segurs». L'amenaça ja es manifesta i cal pensar, llegir i actuar per evitar la gran regressió.

Prem per veure més contingut per a tu