Segueix-nos a les xarxes socials:

Una família dona a Banyoles documents des de l’any 1279

Els Brugada han cedit el fons patrimonial del seu mas, un dels més antics de la capital del Pla de l’Estany

Can Brugada, també conegut com a Can Teixidor del Terme, és un dels masos existents més antics de Banyoles i al seu fons patrimonial hi ha documents des de 1279 fins a finals del segle XX, un llegat que ara la família Brugada ha cedit en dipòsit a la capital del Pla de l´Estany. L´Arxiu Comarcal serà l´encarregat de custodiar aquest fons patrimonial, un dels més antics de la ciutat.

La família conserva 85 pergamins datats entre 1279-1634 i 447 documents en paper datats entre 1749 i finals del segle XX. El document més antic del fons, escrit en pergamí, és una còpia de la capbrevació del mas Brugada, en què Ramon Brugada d´Amunt reconeix que l´abat del monestir de Sant Esteve és el senyor del mas.

Al llarg del fons s´hi troben compres i vendes de terres, la qual cosa permet estudiar els topònims antics de la zona, sobretot de llocs propers a l´Estany, al puig de Sant Martirià i dels recs. També permet resseguir les vicissituds d´aquesta nissaga banyolina: emparentaments, donacions, testaments, capítols matrimonials, etc. Els seus negocis, com una societat mercantil col·lectiva per a la fabricació i venda de ciment hidràulic anomenada La Bañolense (1876) o la fleca de Josep Brugada Agustí (1900-1929). També hi ha documents del segle XVIII de la confraria dels sants Abdó i Senén.

Prem per veure més contingut per a tu