Segueix-nos a les xarxes socials:

Un pis de lloguer, en una imatge d'arxiuMarc Martí

El preu del lloguer s’enfila més d’un 30% a Girona durant l’últim any

El cost de l’habitatge continua a l’alça a les comarques gironines i el metre quadrat se situa a 13,5 euros de mitjana, segons Idealista

El preu dels habitatges de lloguer continua a l’alça a les comarques gironines. La mitjana se situava ja en 13,5 euros el metre quadrat en el passat mes de gener, un 30,5% més car que un any enrere, segons les dades del portal immobiliari Idealista.

Aquest preu per metre quadrat és el més elevat que ha registrat mai el portal, que aplega dades des de juny de 2007, a les comarques gironines. En tan sols un mes, de desembre a gener, els preus del lloguer van créixer un 5,8% a la província.

El preu del lloguer va pujar a 31 províncies d’Espanya respecte al registrat el mes anterior. A banda de Girona, que lidera el rànquing pel que fa a l’augment de preu, les pujades més importants van tenir lloc a Pontevedra (3,2%), Jaén (3,1%), Huelva (2,8%), Àlaba (2,5%), Tarragona i Granada (2,4%).

L'habitatge en venda, més estable

D’altra banda, el preu de l’habitatge en venda es manté gairebé en les mateixes xifres que fa un any. Al gener el preu del metre quadrat a les comarques gironines va ser de 2.155 euros, segons les dades d’Idealista. En comparació amb el gener de 2021, el preu va pujar un 2,5%, mentre que si aquesta dada es compara amb el mes anterior, amb desembre, el preu va caure lleugerament, concretament un 0,2%.

Pel que fa a les xifres globals, el mes de gener es va tancar amb una pujada mensual del preu del lloguer a Espanya de l’1,5% fins a establir-se a 11,6 euros el metre quadrat, segons l’últim informe de preus publicat per idealista. A l’últim trimestre el preu va créixer un 3,9% mentre que a l’últim any la pujada és del 9,1%. La dada del gener es converteix en el preu màxim històric del lloguer a Espanya des que idealista té registres. L’anterior rècord data del setembre del 2020.

Catalunya (16 euros/m2) es manté com la regió amb el preu més car per sobre de la Comunitat de Madrid (15,1 euros/m2). Els segueixen les Balears (14 euros/m2) i Euskadi (12,8 euros/m2). A la banda oposada de la taula trobem Extremadura (5,8 euros/m2) i Castella-la Manxa (6,2 euros/m2) que són les comunitats més econòmiques.

440 euros per compartir pis

Compartir un habitatge a Espanya costa com a mitjana 440 euros al mes, és a dir, un 15,8% més que fa cinc anys (des del 2017) i un 66% més respecte a fa set anys (2015), segons l’estudi d’Habitatges compartits a Espanya el 2022» basat en els preus de l’habitatge de lloguer dels darrers set anys de l’Índex Immobiliari Fotocasa. A Catalunya, una habitació en un pis compartit costa una mitjana de 545 euros al mes.

«Estem davant del major encariment del preu de les habitacions als pisos compartits des que a Fotocasa tenim registres. Més de 75€ en tan sols un any. La raó és clara: el 2022 el preu del lloguer ha assolit màxims històrics perquè es troba en una situació molt crítica d’escassetat d’oferta. Això implica que la dificultat d’accés a l’habitatge encara augmenta més», explica la directora d’Estudis de Fotocasa.

«La majoria dels ciutadans que comparteixen pis són joves entre 18 i 35 anys que busquen emancipar-se. Però a mesura que compleixen anys, el desig de compartir per socialitzar es converteix en una obligació per repartir despeses», afegeix.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.